Avond-vreetbui komt door onze biologische klok

Schermafbeelding 2013-05-05 om 08.47.45Ik kan zo rond een uur of tien, half elf zo’n enorme trek krijgen in chips! Of in koekjes! Maar nu weet ik dus dat ik daar helemaal niets aan kan doen. Het is niet mijn vreetzucht, maar mijn biologische klok die daar voor zorgt. Daarom hebben veel mensen, net als ik zin in zoetigheid en hartige snacks. Maar het geeft wel problemen. Voor onze voorouders was dat een handige manier om energie op te slaan, maar wij worden er vooral dik van, schrijven onderzoekers van Harvard Medical School in Obesity.Voor het onderzoek brachten twaalf gezonde vrijwilligers zonder overgewicht dertien dagen door in een laboratorium met gedimd licht. Al hun activiteiten verliepen volgens een rooster gelijkmatig verdeeld over de dag, inclusief de slaap- en eettijden. Daarnaast gaven de deelnemers aan wanneer ze honger hadden en waarin ze trek hadden. De wetenschappers ontdekten dat het slaap-waakritme de honger stuurde. De deelnemers hadden ‘s ochtends om 8 uur de minste honger. ‘s Avonds rond 8 uur hadden ze juist de meeste honger. In de voorkeur voor bepaalde typen voedsel zoals zoet, hartig en koolhydraatrijk bleek een soortgelijk ritme te zitten.
De onderzoekers concluderen dat de biologische klok ervoor zorgt dat je ‘s avonds extra trek hebt, waardoor je dan meer eet dan je nodig hebt voordat je gaat slapen.”Onze studie suggereert dat we van nature de neiging hebben om het ontbijt over te slaan en ‘s avonds juist grote maaltijden te eten, omdat het slaap-waakritme de honger beïnvloedt. Dit eetpatroon is precies hetzelfde als dat van sumoworstelaars die willen aankomen.
Het lijkt waarschijnlijk dat het slaap-waakritme helpt om voedsel efficiënt op te slaan. Dit was gedurende de evolutie misschien waardevol, maar tegenwoordig draagt het waarschijnlijk bij aan de obesitas-epidemie”, zegt onderzoeker Steven Shea.

Lees ook:Zomertijd! Deze tips slepen je er doorheen
Lees ook:Bang om aan te komen tijdens de feestdagen?
Lees ook:De wintertijd komt er aan
Lees ook:Ochtendhumeur? Start rustig op!
Lees ook:Afvallen? Verminder het hongergevoel door een halve avocado bij je lunch!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>