Gebakken wijting met kruidige groenten (recept)

Grappig…… vorige week was ik bij een vriendin op bezoek en zij heeft twee katten. Ik vroeg haar of ze ze wel eens wijting gaf. Ik weet namelijk niet beter dan dat wijting voor katten is! Niet dus!!! Op visrecepten.nl lees ik net, dat wijting zo’n lekkere vis. Beter nog dan kabeljauw; het vlees is namelijk wat zachter.

Probeer het maar eens met dit recept. Zie er lekker uit!

 

Voor vier personen:

  • 4 hele wijtingen à 200 gram
  • sap van ½ citroen
  • 300 gram snijbonen
  • 4 eetlepels bloem
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 300 gram wortel, in luciferdunne reepjes
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 2 eetlepels verse basilicum, in dunne reepjes
  • 4 eetlepels bloem

 

Wrijf de wijtingen aan de buitenkant en in de buikholte in met wat citroensap, wat zout en versgemalen zwarte peper. Laat de vissen zo 5 minuten liggen. Halveer de snijbonen en snijd ze in de lengte in dunne reepjes. Strooi de bloem op een bord en wentel de wijtingen erdoor. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de wijtingen in 8-10 minuten mooi bruin en net gaar, keer ze af en toe. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan en schep de knoflook, wortel, snijbonen, ui en 1 eetlepel citroensap erdoor. Voeg 3 eetlepels water en een beetje zout en versgemalen peper toe en smoor de groente afgedekt op heel zacht vuur in 6-8 minuten gaar. Schep het basilicum erdoor. Leg de wijtingen op warme borden en schep de gesmoorde groenten ernaast. Serveer met kruidenrisotto of aardappelpuree en rucolasalade.

Fruit voor kruidenrisotto een gesnipperde ui in een pan met wat olijfolie. Roer er 300 gr risottorijst door en bak tot de korrels glanzen. Voeg 100 ml droge witte wijn toe en laat het vocht verdampen. Voeg in gedeelten 750 ml kruidenbouillon toe en kook de risotto zonder deksel in 20 minuten zachtjes gaar, roer regelmatig. Voeg een scheut bouillon toe als de risotto te droog wordt. Roer er tot slot 25 gr boter en 4 el fijngehakte verse kruiden door (peterselie, basilicum, oregano).

Lees ook:Wijting met cherrytomaatjes en aubergine uit de oven (recept)
Lees ook:Gebakken schol met tomaatjes en basilicumsaus (recept)
Lees ook:Gebakken sliptong met courgette (recept)
Lees ook:Koolvis met paprikasaus en geroosterde sjalotjes
Lees ook:Venkelsoep met Hollandse garnalen (recept)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>