Facebook houdt ouderen jong

Facebook zou 65-plussers een cognitieve boost geven. Dagelijks berichtjes uitwisselen op Facebook kan uitkomst bieden voor de eenzaamheid en mentale achteruitgang van ouderen.

 

 


Een studie aan de universiteit van Arizona toonde aan dat gepensioneerden tussen 68 en 91 jaar die met de site leerden te werken, 25 procent beter scoorden op taken die hun werkgeheugen peilden. Onderzoekster Janelle Wohltmann organiseerde een Facebooktraining voor 14 oudere mensen die nog nooit sociale media hadden gebruikt of waarbij het langer dan een maand geleden was. Ze moesten minstens een post per dag doen. Een tweede groep van niet-gebruikers hield een online dagboek bij dat privé bleef. 

De Facebookgebruikers presteerden 25 procent beter op het eind van de studie op de tests. De deelnemers van de andere groepen deden het achteraf niet beter. Deze studie bevestigt dat het leren van nieuwe taken oudere volwassenen kan helpen hun cognitieve functies te verbeteren. De onderzoekers denken dat de complexiteit van Facebook de oorzaak hiervan is. Op de site zie je posts van anderen, er verschijnt constant nieuwe informatie op. Mensen moeten zich hierop concentreren en de oude informatie uit hun werkgeheugen verwijderen, waardoor je voortdurend je aandacht erbij moet houden.

Lees ook:Geheugenverlies tijdens menopauze: het is écht!
Lees ook:Facebook gedomineerd door 45-plussers
Lees ook:Een Swoftie.. de nieuwe 50plus-vrouw, gelukkig en single
Lees ook:De sportschool in om dementie te voorkomen
Lees ook:Opa en oma op Facebook, linkedIn, Twitter en Hyves…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>