Helft senioren denkt niet meer online te gaan

Internetten is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit onze samenleving. Maar hoe zit het eigenlijk met de senioren? Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt een kwart van de Nederlandse 65-plussers geen internet. Het gaat in totaal om een groep van 1,2 miljoen senioren die hierdoor verstoken blijven van voordelen zoals het online regelen van bankzaken, het doen van aankopen en het op afstand onderhouden van contacten met familie en vrienden.

Uit onderzoek dat TeraKnowlegde in november vorig jaar uitvoerde in opdracht van ouderenbond Unie KBO blijkt dat senioren die wel gebruik maken van internet inmiddels niet meer zonder kunnen. De meeste van hen gaan dagelijks online en besteden gemiddeld 11 uur per week aan activiteiten op internet. Internetbankieren is gemeengoed: 94 procent zegt dan ook dat hun dagelijks leven zou worden beïnvloed wanneer ze het internet niet meer zouden kunnen gebruiken.

 

Het merendeel van de internetloze senioren is vrouw (69%) en heeft een leeftijd van gemiddeld 79 jaar. Redenen om het internet niet te gebruiken zijn de moelijkheid ervan (39%) en de kosten die ermee gepaard gaan (15%). Ook leeft de angst ‘iets fout te doen’ onder senioren. Zo’n vier op de tien senioren zonder internet voelt zich buitengesloten zonder digitale kanalen.
Ondanks de voordelen die connectiviteit biedt, denkt de helft van de senioren niet meer online te zullen gaan. Hun gemiddelde leeftijd is 81 jaar en 67% is vrouw. De groep internetloze senioren die misschien wel gebruik gaan maken van internet is gemiddeld 77 jaar en 72 procent is vrouw.
Om toch te leren internetten ziet 39% van deze laatste groep hulp aan huis als de beste manier van ondersteuning (39%), gevolgd door een financiële ondersteuning van de kosten (23%), het volgen van een cursus (11%) of telefonische ondersteuning (6%). Vrouwen van 80 jaar en ouder hebben de grootste kans om nooit meer van hun leven online te gaan.
Het onderzoek vond plaats onder 600 Nederlandse respondenten, allen Unie KBO leden. De helft van de respondenten (300) gebruikt internet en de andere helft niet. Unie KBO liet in mei vorig jaar ook onderzoek uitvoeren naar de digitalisering onder senioren. Om online te gaan werd destijds het meest gebruik gemaakt van de laptop (42%), gevolgd door de desktop computer (31%), de tablet (21%) en de smartphone (5%).

Vorig jaar voerde het onderzoeksbureau Pew Research een soortgelijk onderzoek uit in de Verenigde Staten (VS). Naar verwachting zal het aantal 65-plussers dat internet gebruikt dit jaar met 60 procent stijgen. Het gros van de senioren komt via een desktop in aanraking met internet terwijl het gebruik van smartphones en tablets stijgt.
44 procent van de smartphonebezitters van 50 jaar en ouder gaat via zijn device het internet op terwijl 89 procent van de senioren over mobiele e-mail beschikt. 77 procent van de Amerikaanse senioren beschikte vorig jaar over een mobiel device versus 69 procent in 2012. De adoptie van smartphones lag nog op slechts 18 procent terwijl 27 procent van de senioren over een tablet/e-reader beschikt.
Social media zijn populair bij senioren. 81 procent van de senioren die een account hebben bij een sociaal netwerk geeft aan deze dagelijks te gebruiken. Top vier van best bezochte website onder 60-plussers bestaat uit Google, Facebook, Yahoo en YouTube. Ruim een kwart (27%) van de 65-plussers zegt online video’s te bekijken.

Bron: Telecompaper

Lees ook:Jong en oud….. we zijn steeds langer online
Lees ook:70% 50-plussers inmiddels online
Lees ook:Ruim een miljoen senioren bankiert nog niet online
Lees ook:ADV: Ouderen volop actief op internet
Lees ook:Senioren doen het leuk op sociale media

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>