Helft 75-plussers heeft geen internetaansluiting

In Nederland wonen ruim 1,2 miljoen mensen van boven de 75 jaar. Van hen heeft 46 procent geen internetaansluiting, wat neerkomt op ruim 500.000 senioren. Dit blijkt uit onderzoek van Telecompaper.

Het bureau ondervroeg bijna 600 kinderen en kleinkinderen over het telecombezit en -gedrag van hun (groot)ouders.

De 75-plussers die wel een mobiele telefoon hebben, hebben meestal een eenvoudig toestel. In een kwart van de gevallen gaat het om een smartphone.

 

Opvallend is dat bij de Nederlandse consument tussen de 12 en 80 jaar de smartphone populairder is dan de tablet, terwijl dit bij 75-plussers juist andersom is. Van deze laatste groep heeft 26 procent een tablet. Dat is twee keer zoveel als het aandeel senioren met een smartphone. Vooral bij de oudste leeftijdsgroep (85-plus) is de tablet vele malen populairder. 17 procent van de 85-plussers heeft een tablet, terwijl 4 procent een smartphone bezit.

Senioren zijn hierdoor een potentiële groeimarkt voor de telecomsector, zo stelt onderzoeksbureau Telecompaper. Maar: het is geen eenvoudige doelgroep. Veel ouderen hebben hulp nodig bij al die nieuwe apparaten en laten die daarom vaak links liggen. Ruim 70 procent van de senioren geeft aan onlangs hulp te hebben gehad van familieleden of andere bekenden, bijvoorbeeld voor het instellen van zenders.

Daarnaast liggen vooral gevoelsredenen ten grondslag aan het niet gebruiken van internet. De senioren geven soms aan zich hiervoor te oud te voelen. Vanwege een gebrek aan kennis staan ze vaak ook niet meer open voor internet. Voor bedrijven is het moeilijk om op die ontwikkelingen in te spelen, constateert Telecompaper. ‘Dat maakt het ook voor degenen die diensten aanbieden via nieuwe technologieën een uitdaging om senioren hiervan gebruik te laten maken.’

Lees ook:Helft senioren denkt niet meer online te gaan
Lees ook:Oudere consument aantrekkelijke doelgroep voor smartphones
Lees ook:Ook zo’n last van je tablet-nek en smartphone-pols?
Lees ook:Senioren gaan niet zonder tablet op vakantie!
Lees ook:65-plusser grijpt en masse naar de tablet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>