We eten het liefst groenten van het seizoen – wel zo goedkoop

Vroeger aten we gewoon wat het seizoen ons te brengen had. Aardbeien in de winter? Waanzin! Maar nu kan dat maar allemaal. We vliegen de bende uit andere landen in of kweken het in kassen. Gevolg; alles wordt duurder en in veel gevallen ook minder smakelijk. Bezuinigen door seizoensgroenten te eten is eenvoudig. En wat blijkt?  Negen van de tien mensen (87 procent) zijn bereid om vooral groente en fruit van het seizoen te kiezen. Ze vinden het lekker, goedkoop, beter voor het klimaat en gezonder. Dit blijkt uit het nieuwste onderzoek van bureau GfK in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Groente en fruit van het seizoen komen vers van het land. Wat ik eet vanavond? Spruitjes! Hoe ‘seizoen’ is dat! (Toch?)Bureau GfK legde een panel van duizend mensen de vraag voor waar ze op letten bij het kopen van groente en fruit en of ze rekening willen houden met de klimaatbelasting ervan. Bijna de helft (44 procent) wil ingevlogen groente en fruit laten liggen. Een kwart van de mensen (24 procent) laat groente en fruit uit de verwarmde kas liggen. Een belangrijke reden om niet op deze twee eigenschappen te letten is dat mensen niet weten of een product is ingevlogen of uit de kas komt. Om de herkomst van groente en fruit beter te herkennen is er nu de Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Deze helpt bij het maken van een bewuste keuze. De Groente- en fruitkalender geeft met  energielabels aan hoeveel energie het heeft gekost om groente en fruit in de winkel te krijgen. Te veel energieverbruik belast het klimaat. De kalender is verkrijgbaar in verschillende vormen; als minifolder, via internet (www.milieucentraal.nl/groente-en-fruit) en als app voor de iPhone. In samenwerking met supermarktketen DekaMarkt is de minifolder gemaakt die precies in de portemonnee past. Klanten hebben op deze manier altijd de juiste informatie bij de hand om een klimaatbewuste keuze te maken. Per maand zijn vijf veel gegeten soorten groente en vijf soorten fruit gekozen die wat betreft teelt en transport weinig energie hebben gekost.

Lees ook:Minder kans op dikkedarmkanker door groente en fruit te eten
Lees ook:Trend: mensen eten meer groenten en minder vlees & vis
Lees ook:Even lekker een appeltje …maar spoel ‘m wel goed af!
Lees ook:Ouderen willen vooral gezond en scherp blijven
Lees ook:Een gezond kleurtje door groente en fruit!

1 Reacties // Reageer

One thought on “We eten het liefst groenten van het seizoen – wel zo goedkoop

  1. Mathijs

    Volgens mij is dit het gevolg van de modernisering van de supermarkten(al sinds lange tijd). De seizoenen kloppen tegenwoordig ook niet meer dus het wordt lastig om je eigen groenten en fruit goed te kweken. Deze zomer heb ik die ervaring gehad met onder andere: Tomaat, Komkommer, Paprika en Sla(dat ging nog wel). Het blijft wel een uitdaging en een speciaal moment als je je eigen gekweekte spullen gaat eten. Ik denk dat de consument het wel bij de seizoenen willen houden maar nu alleen de supermarkt nog!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>