Schimmels, en gezondheidsrisico’s door was binnen te laten drogen

Goed, buiten laten drogen is in deze tijd van het jaar ook niet alles, maar binnenshuis de was drogen kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Zeker voor mensen die last hebben van astma, hooikoorts of een allergie. Uit onderzoek van de Mackintosh School of Architecture blijkt dat veel huizen te vochtig zijn. De onderzoekers bekeken honderd huizen. In 87 daarvan droogden de bewoners hun was binnen, bijvoorbeeld in de slaap- of woonkamer. In 75 procent van de huizen was het vochtgehalte in de lucht zo hoog dat huisstofmijten er goed gedijen.
Ook bleek er een duidelijk verband te zijn tussen de was drogen en het ontstaan van schimmels. In 25 procent van de onderzochte huishoudens werden schimmels aangetroffen die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem. “Sommige mensen hangen hun huis vol was, maar een wasje zorgt al voor twee liter vocht in huis”, zegt Rosalie Menon. De onderzoekers pleiten voor aparte verwarmde, goed geventileerde droogruimtes in nieuwe huizen.

Lees ook:Daarom kies je liever voor een droger dan een droogrek
Lees ook:‘Geraspte kaas bij de supermarkt is vaak niet vers’
Lees ook:In je navel huizen heel wat bacteriën!
Lees ook:Verband gelegd tussen zwaarlijvigheid en kanker
Lees ook:Floss je tanden en voorkom dementie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>