Nostalgie & Weemoed (3)

Misschien meer dan andere generaties, is de onze trots op 'zijn' verleden. Mooie herinneringen aan situaties en gebeurtenissen die voor ons nog steeds gelden als ijkpunten uit ons (recente) verleden. Als ik De Gruyter zeg, Ard & Keesie of Flipje van de Betuwe, weten de vijftigers onder u meteen wat ik bedoel. Vanaf nu nieuw op 50plus.blog.nl op de late zondagmiddag, een terugblik vol nostalgie en weemoed naar 'iets' uit de jaren zestig of zeventig. Deze week, inhakend op de actualiteit, de Olympische Zomerspelen van 1980 in Moskou.

Op de foto: Gerard Nijboer. 

Met ongetwijfeld veel bombarie zullen op 8 augustus in Peking de zevenentwintigste Olympische Spelen worden geopend. Voor China moeten de Spelen hét spectaculaire visitekaartje van hun steeds feller bloeiende land worden. Maar achter die façade van pracht en praal gaat volgens critici nog een andere Chinese werkelijkheid schuil: die van een totalitaire staat die onder meer op een grove manier mensenrechten schendt en andere volken onderdrukt.

Een soortgelijke geschiedenis speelde zich bijna dertig jaar geleden af: in 1980, toen de Sovjet-Unie in de zomer de Olympische Spelen organiseerde. Ook toen was er in de aanloop naar de Spelen kritiek van een groot aantal regeringen en activisten.
Het Nederlands Olympisch Comité had geen oog voor de politieke kant van de zaak. Volgens het NOC moesten de sporters zich alleen op hun sport concentreren. Eind ’79 probeerde het Comité de sporters ertoe te bewegen dat ze officieel zouden beloven geen politieke uitspraken te doen. Ook zouden ze in de Sovjet-Unie geen contact met dissidenten of mensenrechtenactivisten mogen zoeken. Alhoewel de sporters vooral met hun sport bezig waren, hadden sommigen van hen toch het gevoel dat ze ‘monddood’ werden gemaakt door het NOC.

Uiteindelijk deden slechts tachtig landen mee, het laagste aantal sinds 1956. Vijfenzestig landen namen de uitnodiging om deel te nemen aan de Spelen niet aanvaarden; 45 tot 50 deden dit waarschijnlijk in verband met de boycot. Onder de landen die in gingen op de boycot waren onder andere West-Duitsland, Japan, Canada, Noorwegen en China en alle Oostbloklanden minus Roemenië.

Ondanks een minimum aantal deelnemers slaagden de Nederlandse equipe er niet in om, 'medailletechnisch', te profiteren van de situatie. Slechts 3 medailles werden er binnengehaald. Gerard Nijboer haalde zilver op de marathon, Henk Numan brons bij het judo zwaargewicht en de dames van de estafetteploeg haalden bij 4 x 100 meter vrije stijl eveneens brons.

Lees ook:Volgende Olympische Spelen al in 2009
Lees ook:Paul McCartney opent Olympische Spelen
Lees ook:Bokslegende Mohammed Ali overleden
Lees ook:Paul McCartney opent Olympische Spelen met Hey Jude
Lees ook:Op de riksja naar de Olympische Spelen……. vanuit China!!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>