Op reis? Eerst boete betalen!

Ga je binnenkort een vliegvakantie maken en heb je nog openstaande boetes lopen? Dan heb je groot kans dat bij de paspoortcontrole op Schiphol in de kraag gevat wordt en niet verder mag reizen. Sommige mensen kunnen dat niet en missen daardoor hun vlucht, bevestigde een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee.

Reizigers staan pas gesignaleerd als ze meerdere aanmaningen van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) hebben genegeerd.

 
Alleen al in de eerste helft van dit jaar incasseerde de marechaussee bijna 450.000 euro, 20 procent meer dan vorig jaar. In totaal werd in 2012 op Schiphol ruim 1,2 miljoen euro alsnog voldaan. Aangezien de vakantiemaanden juli en augustus nog moeten komen en de huidige tussenstand van het aantal incasseringen al een stijging van 20% laat zien, verwacht de marechaussee dat dit nog flink zal oplopen.

Een verklaring voor de stijging is er niet. 

Vorig jaar kregen ruim 7.200 mensen bij de paspoortcontrole op Schiphol te horen dat ze gesignaleerd stonden omdat ze hun boetes niet hadden betaald. Het gaat om reizigers die naar een land buiten de Europese Unie willen. Binnen de EU is geen paspoortcontrole. 

De bedragen variëren van een paar tientjes tot soms wel tienduizenden euro’s. De meesten trekken direct hun portemonnee. Maar er zijn ook mensen die niet meteen kunnen betalen. Vorig jaar misten daardoor zo’n 700 mensen hun vlucht.

Volgens de marechaussee is het Nederlandse systeem uniek in Europa. De dienst hoopt dat wanbetalers zich goed achter de oren krabben en eventuele boetes betalen voordat ze zich op Schiphol melden.

Lees ook:Schiphol Behind the Scenes… neem een kijkje achter de schermen van de luchthaven
Lees ook:Amsterdam is een park rijker: Op Schiphol
Lees ook:Vlucht gemist? Boek een “Yotelletje”
Lees ook:Bizar: honderden koffers ‘zonder baasje’
Lees ook:Vakantienieuws: met de trein door heel Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>