Ouderen minder positief over eigen ondernemersvaardigheden

De vergrijzing heeft invloed op het aantal nieuwe ondernemers per jaar en op de wijze waarop deze ondernemers hun onderneming vorm willen geven. Oudere starters blijven vaker als ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) actief en als ze er al voor kiezen om werknemers in dienst te nemen werven ze minder werknemers dan jongere starters. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau EIM te Zoetermeer. Volgens het onderzoeksbureau hangt dit vooral samen met het zelfvertrouwen van oudere starters in de eigen ondernemersvaardigheden. Dit vertrouwen speelt een belangrijke rol bij het nemen van de stap van ZZP’er naar werkgever, en vervolgens bij de groei van het bedrijf. Het is overigens niet duidelijk of oudere starters hun vaardigheden onderschatten, of dat jongere starters hun vaardigheden juist overschatten. Het onderzoek is gebaseerd op het Starterspanel: een panel van ondernemers die in 1998, 1999 of 2000 als ondernemer begonnen zijn en vervolgens jaarlijks zijn ondervraagd over hun bedrijfsvoering. Voor dit onderzoek is gekeken naar alle 800 ondernemers die drie jaar na de start nog in het panel zaten. Hoe ouder een ondernemer is, hoe lager de kans dat hij of zij drie jaar na de start werknemers in dienst heeft. Verder onderzoek laat zien dat dit leeftijdseffect indirect is: als het model met meerdere verklarende variabelen wordt uitgebreid, wordt er geen directe invloed van leeftijd meer gevonden. In plaats daarvan blijkt de kans om werkgever te worden toe te nemen naarmate starters meer overtuigd zijn van hun eigen ondernemersvaardigheden.

Ook een zekere mate van risicobereidheid lijkt te helpen. Oudere starters blijken vaker een HBO- of WO opleiding te hebben afgerond, geven minder hoog op over hun eigen ondernemersvaardigheden en zijn minder risicobereid. Dit kan verklaren waarom oudere starters minder vaak ervoor kiezen om werknemers te werven dan jongere starters. Andere resultaten zijn dat de keuze om werknemers te werven positief samenhangt met de beschikbaarheid van voldoende startkapitaal en de bereidheid om fulltime te werken, maar het is hier niet duidelijk wat oorzaak en gevolg is. Binnen de groep starters met personeel in dienst blijkt dat de meeste werkgelegenheid gecreëerd wordt door ondernemers van ongeveer 35 jaar. Daarboven geldt: hoe ouder de leeftijd waarop een ondernemer voor zichzelf begint, hoe minder werknemers in dienst. Ook deze relatie met leeftijd blijkt indirect te zijn: naarmate ondernemers lager scoren qua vertrouwen in eigen ondernemersvaardigheden, nemen ze minder werknemers in dienst. Opleidingsniveau en risicobereidheid zijn hier niet van invloed.

In 2009 steeg het aantal 50-plussers dat een eigen bedrijf begon met ruim 70 procent naar 23.800. Het aantal 65-plussers dat een eigen bedrijf begon steeg zelfs 112 procent naar 1700 starters. De stijging is opmerkelijk omdat in 2008 in totaal minder mensen een eigen bedrijf begonnen: in totaal bijna 105.000, twee procent minder dan 2009. 50-plussers die een eigen bedrijf beginnen doen dit vaak nadat ze als werknemer zijn ontslagen. Een nieuwe baan vinden via sollicitaties is voor ouderen  moeilijk, een eigen bedrijf beginnen is dan een alternatief. Ook niet gemakkelijk, maar een aantal vooroordelen over oudere werknemers, zoals meer ziek zijn en minder presteren vallen voor de werkgever die de oudere ondernemer inhuurt weg. Het tegendeel is zelfs vaak waar, dat de oudere ondernemer juist ingehuurd wordt vanwege de beschikbare expertise.

Bron: www.mkbservicedesk.nl en www.plusonline.nl

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Oudere ondernemer sterk in opkomst
Lees ook:Oudere werknemers zijn waardevol voor bedrijven
Lees ook:Babyboomers met eigen bedrijf vinden moeilijk opvolgers
Lees ook:Weinig rooskleurige berichten van de arbeidsmarkt voor 55-plusser
Lees ook:Of de oudere en duurdere werkgever ff 10% salaris in wil leveren….

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>