Nieuwe campagne Nationale Herdenking

In drie nieuwe stiltespots, die momenteel worden uitgezonden door de publieke omroep, roepen bekende Nederlanders op om op 4 mei om 8 uur ’s avonds twee minuten stil te zijn. Dit zijn ambassadeur van de vrijheid Guus Meeuwis, nieuwslezer Jeroen Overbeek en presentatrice Lisa Wade. De filmpjes zijn ontwikkeld door Het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de NOS.Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats. Dan is Nederland om 8 uur ’s avonds twee minuten stil. Tijdens deze herdenking worden alle burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De herdenking kent een lange traditie. Al in 1946 vonden in Nederland herdenkingen plaats ter herinnering aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is sinds 1987 verantwoordelijk voor de Nationale Herdenking in Amsterdam. Deze herdenking bestaat uit twee delen: de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk en de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam.

In bijna alle gemeenten in Nederland worden herdenkingen georganiseerd bij een plaatselijk oorlogsmonument. De organisatie is vaak in handen van lokale 4 en 5 mei comités, oranjecomités en/of gemeenten.

Voor meer informatie zie www.4en5mei.nl

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Nederland 4 en 5 mei
Lees ook:Bevrijdingsdag 2010
Lees ook:We moeten WOII blijven herdenken
Lees ook:Rutte legt krans bij Indisch monument
Lees ook:Wat gebeurt er op 4 mei met dodenherdenking?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>