Stichting Vier het Leven steunt week tegen eenzaamheid

Stichting Vier het Leven gaat tijdens de week tegen eenzaamheid weer actief aan de slag met het organiseren van theater- en concertbezoeken voor ouderen.

De week tegen eenzaamheid, die dit jaar loopt van 22 september tot en met 1 oktober, valt ongeveer samen met de start van het nieuwe theaterseizoen. Voor de vrijwilligers van Stichting Vier het Leven is dat een extra aanleiding om vanaf dat moment de traditionele theater- en concertbezoeken die de stichting organiseert weer volop bij ouderen onder de aandacht te brengen. Helma van Heerikhuize, mede-oprichtster en directeur van Vier het Leven, kijkt ernaar uit de draad weer op te pakken. “De week tegen eenzaamheid werd in 2010 in het leven geroepen om eenzaamheid als een serieus probleem in de samenleving erkend te krijgen. Maar alleen erkenning van het probleem is niet voldoende. Wij pakken eenzaamheid onder ouderen graag op een positieve manier aan, door hen een sprankelend avondje uit met veel persoonlijke aandacht te bezorgen.”

Stichting Vier het leven richt zich traditioneel op ouderen omdat eenzaamheid onder deze doelgroep een groot probleem is. Van Heerikhuize: “Ouderen zijn soms beperkt in hun mobiliteit en voelen zich onveilig op straat, zeker ’s avonds. Omdat ze bovendien vaak weinig sociale contacten hebben, gaan ze niet snel op eigen initiatief een avondje uit. Sociaal isolement ligt dan op de loer. Met de professionele begeleiding die onze vrijwilligers bieden, kunnen ouderen vaker de deur uit. We geven ze de kans om te genieten van een theaterbezoek of concert, samen met anderen. Zo pakken we eenzaamheid op een positieve manier aan.”

Stichting Vier het Leven brengt op zaterdag 24 september onder andere een bezoek aan de schouwburg van Almere, waar het toneelstuk ‘Mannen van Mars’ met Huub Stapel op het programma staat. Later in de week staan meer theaterbezoeken gepland, zoals op donderdag 29 september. Dan zullen ouderen en vrijwilligers in theater Castellum te Alphen aan den Rijn samen genieten van de theater spektakelshow ‘De droom van een monnik’.

Het hele overzicht van de theater- en concertbezoeken van Vier het Leven is hier te vinden.

Stichting Vier het Leven organiseert door heel Nederland compleet verzorgde sociaal culturele activiteiten voor ouderen, en pakt zo op een positieve manier eenzaamheid aan. Onder het motto ‘samen uit, samen genieten’ zetten meer dan zeshonderd vrijwilligers zich tijdens theater- en concertbezoeken in voor een professionele begeleiding, waarbij aandacht voor het individu centraal staat. Einddoel is het verwezenlijken van een sprankelende ervaring waar de ouderen nog lang van nagenieten.

Stichting Vier het Leven werd in 2005 opgericht door Helma van Heerikhuize en Annerieke Vonk. Sindsdien heeft de stichting zich ontwikkeld tot een landelijke organisatie van formaat. Namen in 2006 nog zeshonderd ouderen deel, in 2011 zijn dat er naar verwachting zesduizend. Op 8 december 2008 werd Stichting Vier het Leven beloond met de prijs voor ‘meest innovatief en communicatief krachtige plan’. Meer informatie over Stichting Vier het Leven: www.4hetleven.nl.

Lees ook:Vier het Leven in beeld in documentaire Prins en Prinses
Lees ook:Ludieke actie Melkunie: maak een vlafie met je oma en/of opa
Lees ook:Week tegen Eenzaamheid is begonnen
Lees ook:Omroep MAX brengt nieuwe serie over eenzaamheid
Lees ook:Eenzaamheid ouderen extreem in de zomer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>