Waarom vrouwen langer leven

Een ingewikkeld verhaal, maar wel leuk om te weten. De reden waarom vrouwen doorgaans langer leven dan mannen kan komen doordat een cruciaal deel van hun cellen minder schadelijke fouten bevatten dan die van mannen, dat suggereert een nieuwe studie.
Studies op mannelijke en vrouwelijke fruitvliegen toonden aan dat genetische varianten bij mitochondriën, de machinekamer van de cellen, een belangrijke voorspeller zijn van de levensverwachting bij mannelijke, maar niet bij vrouwelijke dieren. Het grootste deel van het erfelijke DNA, waaronder ook de meerderheid van de genen, zit in de kern van de cel. De mitochondriën hebben hun eigen DNA, wat ook doorgegeven wordt aan het nageslacht maar enkel door moeders.  

Dit betekent dat de kwaliteitscontrole van de evolutie, wat ook natuurlijke selectie genoemd wordt, enkel de kwaliteit van deze delen bij moeders screent. Het feit dus dat vrouwen meer kans hebben om lang te leven, komt door de evolutie van de opbouw van hun DNA. Natuurlijke selectie heeft er dus voor gezorgd dat deze mutaties enkel schadelijk zijn voor mannen. Schadelijke fouten voor het mannelijke geslacht, maar niet voor vrouwen, glippen door de mazen van het net, wat na een tijdje de gezondheid van de mannelijke cellen ondermijnt. Professor Damian Dowling: “Kinderen ontvangen kopieën van de meeste van hun genen van zowel de moeders als de vaders, maar ze krijgen enkel mitochondriale genen van hun moeders.” 


Over duizenden generaties hebben deze mutaties die enkel mannen schaden zich opgestapeld, vrouwen bleven ongedeerd. Volgens professor David Clancy is dit een belangrijke stap voorwaarts in de wetenschappelijke wereld. “Dit biedt een nieuwe verklaring voor een van de grootste raadsels in de medische wereld: waarom de vrouwelijke exemplaren van veel diersoorten, waaronder ook de mens, langer leven dan de mannelijke”.

Wereldwijd zijn negen keer meer vrouwen ouder dan 100 dan mannen.

 

Bron: HLN

Lees ook:Libidoverlies wel degelijk een probleem bij vrouwen
Lees ook:Vrouwelijke artsen luisteren beter naar patiënten
Lees ook:Vrouwen met grote borsten vaker borstkanker
Lees ook:Stem vrouw ‘vermannelijkt’ na de overgang
Lees ook:Waarom vrouwen ouder worden dan mannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>