Sinte Maarten, sinte Maarten….. zorg dat je snoep in huis hebt!

Morgen is het Sinte Maarten, het wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt ‘lichtfeest’ voor kinderen. De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje maken van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin. Hiermee gaan ze ‘s avonds als het donker is in optocht langs de huizen. Aan de deur zingen ze een aantal liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Traktaties bestaan uit wat snoep of een mandarijn, een centje.

Zo rond het jaar 316 was er een man met de naam Martinus (Maarten). Deze Maarten werd geboren in 316 in Hongarije. Maarten was een ridder. Het verhaal gaat dat hij met een groep soldaten op weg was naar Frankrijk. Tijdens deze tocht kregen ze last van erg slecht weer. De soldaten moesten regen en vrieskou weerstaan. De soldaten gingen zo snel mogelijk naar de volgende stad om daar op tijd te zijn voordat de poorten van de stad zouden sluiten. Maarten deed het echter rustig aan want hij wilde zijn paard niet te erg belasten. Doordat de weersomstandigheden steeds slechter werden kwam Maarten uiteindelijk in een sneeuwstorm terecht. Bij de poorten van de stad aangekomen zag Maarten een man met bijna geen kleren aan zijn lijf. Maarten wist dat de man in deze weersomstandigheden niet zou overleven. Daartoe scheurde hij zijn mantel door de midden en gaf de helft van de mantel aan de man. Die nacht droomde Maarten over Christus die een halve mantel om had. Deze droom maakte zoveel indruk op hem dat hij van zijn plichten als ridder ontheven wilde worden. Hij zou zich voortaan alleen aan het christelijk geloof wijden. Hij was een voorbeeld voor vele mensen. Uiteindelijk ging Maarten wonen in Liguge bij Poitiers in Frankrijk. Het is ook in die plaats waar in het jaar 361 het eerste klooster werd gevestigd. Ongeveer 10 jaar later werd hij tegen wil en dank bisschop van Tours. Op 11 november 397 overleed Maarten en vlak daarna werd hij heilig verklaard. Op zijn sterfdag, op 11 november dus, is het tegenwoordig het feest van Sint Maarten.

Het is dus zaak om morgen 11 november iets lekkers in huis te hebben! Heb je dat niet, dan loop je kans dat er een heel onaardig lied gezongen wordt….. (kan ik me nog herinneren)!

Lees ook:Sint Maarten lampionnen……. zelf gemaakt!
Lees ook:Winter Utrecht voor winterse gezelligheid
Lees ook:Veteraan Eerste Wereldoorlog vierde 113e verjaardag!
Lees ook:In de sporen van Sint Nicolaas, bisschop van Myra
Lees ook:Mies Bouwman schrijft voor Sinterklaasactie van Douwe Egberts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>