Denken aan de dood maakt ons humoristischer

Schermafbeelding 2013-07-03 om 21.50.45Je zou het niet meten denken, maar denken aan de dood maakt mensen grappiger. Althans, in vergelijking met mensen die denken aan pijn of pijnlijke tandartsbezoeken, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat in humorvakblad HUMOR is verschenen. Interessant onderzoek hoor! De onderzoekers verdeelden 117 proefpersonen in vier groepen. Twee ervan werden op subtiele wijze ‘geprimed’ door op een computerscherm in korte flitsen woorden uit te beelden die of met de dood of met pijn te maken hadden. De andere twee groepen moesten zelf actief nadenken over de dood, of over een pijnlijk bezoek aan de tandarts. Vervolgens werd iedereen gevraagd om onderschriften voor stripjes te bedenken, in dit geval de strips van de New Yorker, een Amerikaans magazine.
Deze onderschriften werden door een onafhankelijke jury beoordeeld. Het bleek dat de mensen die onbewust geprimed waren over de dood grappigere strips maken dan de groep die geprimed was over pijn.
Hoewel er inderdaad een verschil bestond tussen subtiel aan de dood en aan pijn herinnerd worden, bleek dat de stripjes van mensen die actief aan pijn dachten, even grappig waren als de mensen die subtiel aan de dood dachten. Wat dat betekent is echter nog niet helemaal duidelijk, meldt HLN, waar ik dit bericht tegenkwam. De hebben de onderzoekers geen zogenoemde nulmeting gedaan; ze keken niet naar het niveau van de strips van mensen die gedachten aan pijn noch dood hadden.
De onderzoekers zien ook in dat hun onderzoek beperkt is, maar, zo zeggen ze in hun paper, “het is het eerste onderzoek dat naar het effect van doodsgedachten op humor kijkt. Verder onderzoek moet de relatie nader bekijken om betere conclusies te kunnen trekken.” Eerder onderzoek liet zien dat denken aan de dood vooral negatieve effecten heeft. Mensen worden nationalistischer, materialistischer en sluiten eerder andere mensen uit. Dat er ook een positief effect aan dodelijke gedachten zit, is daarom opmerkelijk. De onderzoekers zeggen dat creativiteit en tolerantie onder bepaalde toestanden toenemen bij gedachten over de dood.
Daarom denken ze dan ook dat op subtiele wijze aan de dood herinnerd worden kan helpen bij het verwerken van trauma’s of het overkomen van angst voor een levenseinde.

Lees ook:De beste manier om eenzaamheid te bestrijden…is anders denken
Lees ook:Magnetische stroomstootjes effectief tegen migraine
Lees ook:Piepneuzen zijn armer en lager opgeleid
Lees ook:Waarom vrouwen een hoger risico hebben te overlijden aan een hartaanval…
Lees ook:Eenzaamheid 50-plussers zeer ernstig gezondheidsrisico

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>