Mosselen zijn ongewoon klein dit jaar

Vanaf woensdag liggen de echte Zeeuwse mosselen in de winkel. Het slechte nieuws is dat ze in jaren niet meer zo klein zijn geweest, het goede nieuws is dat de smaak uitstekend is!

De schelpen zijn wat kleiner, maar zijn goed gevuld.

 

Normaal zou het mosselseizoen twee weken geleden starten, maar toen de kwekers merkten hoe klein de schelpen waren, besloten ze om ze nog wat extra groeitijd te gunnen. ‘Maar voor sommige kwekers komt zelfs woensdag nog te vroeg’, zegt Jos Van Damme, voorzitter van de Vereniging van Mosselvissers. ‘Bij het sorteren vallen de schelpjes gewoon door de band. Met het warme voorjaar meenden we net extra grote mosselen te krijgen, maar de natuur is duidelijk onvoorspelbaar.’

Ach, klein maar fijn zullen we maar denken dan…..

Op schmidtzeevis.nl vond ik drie manieren om ze te bereiden……

Ingrediënten

Per persoon ± 1 kilo mosselen

Groente:
2 fijn gesneden uien
2 laurierblaadjes
2 preien
1 wortel in plakken
een paar takjes gesneden selderie

Neem een ruime pan en doe de groente er in. Pocheer de groente 5 minuten. Doe de mosselen in de pan, zet het vuur hoog en strooi er wat peper op.. Het vocht uit de zeeverse mosselen zal opkomen. Dus 2 a 3 keer het deksel oplichten. Na tien minuten zijn de mosselen open en gaar. Pan omschudden en nog 1 minuut met deksel er op koken. Naar wens mosselen uit de pan scheppen, pan op tafel, of afgieten in vergiet. Sausjes erbij en klaar is Kees. Lekker met stokbrood of frites. En… natuurlijk een koel glas witte wijn. (Muscadet)

Methode 2:
Idem als 1. Nu echter geen groente maar alléén 2 zeer fijn gesneden uien. Giet over de mosselen 1/8 liter slagroom en een glas witte wijn. Schep de mosselen op een diep bord en giet het vocht er over. Doop het stokbrood in deze heerlijke “soep” of eet deze op met een lepel. Heerlijk !

Methode 3:
In plaats van slagroom en wijn, een half flesje of blikje pils. Héél bijzonder.

Lees ook:Basisrecept mosselen
Lees ook:Bretonse mosselen met knoflook en spek
Lees ook:Gewokte mosselen met tomaat, pastis en basilicum (recept)
Lees ook:Oosterse mosselen uit de wok (recept)
Lees ook:Saffraan houdt je zicht scherp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>