Kwaadaardige longvlekjes beter te onderscheiden

Nederlandse en Belgische artsen hebben een nieuwe methode ontwikkeld, waarmee op een eenvoudige manier en met grote nauwkeurigheid kwaadaardige vlekjes in de longen kunnen worden onderscheiden van goedaardige vlekjes.

Bij 7500 scans van rokers en ex-rokers tussen de 50 en 75 jaar die aan dit onderzoek deelnamen, blijkt bij maar liefst de helft één of meerdere vlekjes zichtbaar te zijn op een scan van hun longen (CT-scan). Deze vlekjes zijn meestal goedaardig, want bij ongeveer 1 op de 70 vlekjes gaat het om longkanker. In de andere gevallen kan het bijvoorbeeld gaan om een litteken of een ontsteking.

Tot dusver was het voor artsen heel moeilijk om op basis van de scans een onderscheid te maken tussen goedaardige en kwaadaardige vlekjes. Daarom werden mensen bij wie vlekjes werden ontdekt, bijna altijd doorverwezen naar een longarts voor aanvullend onderzoek. Dat ging vaak gepaard met onnodige spanningen en de kosten voor de gezondheidszorg liepen sterk op.

Met behulp van computersoftware is het nu mogelijk om de volumes en de groeisnelheden van de vlekjes te berekenen. Op basis hiervan ontwikkelden de artsen een schema, dat een leidraad vormt voor de conclusie of het gaat om een goedaardig of kwaadaardig vlekje.

De methode blijkt een eenvoudige en goedkope manier om tot een zeer nauwkeurig onderscheid te komen. Dit voorkomt bij 20 procent van de mensen een verwijzing naar een longarts en vermindert het percentage herhaal-CT-scans met minstens 30 procent.

Lees ook:Hersenen sportieve ouderen presteren beter
Lees ook:Vrouwelijke artsen luisteren beter naar patiënten
Lees ook:Bij MS krimpen hersenen door afsterven zenuwcellen
Lees ook:Prostaatkanker te snel behandeld?
Lees ook:Senioren leven langer met goede conditie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>