Spruitjes bomvol vitamientjes (recept)

Brrrrrr, de spruitjes uit mijn jeugd! Vreselijk! Gekookt (te lang denk ik zomaar), beetje boter en nootmuskaat! Gelukkig zijn er tegenwoordig zoveel heerlijke recepten dat je zelfs spruitjes weer lekker gaat vinden. Want één ding is zeker: deze vitaminebommetjes MOET je eten.  Zelfs ik ben om…….

Spruiten zijn rijk aan vitamine A, B1, C, kalium, magnesium, fosfor en vezels. Met een vitamine C-gehalte van 150 mg per 100 gr zijn ze de absolute koploper onder de groenten. Dat is zo’n 2 tot 3 keer zoveel als per 100 gr sinaasappel. Daarnaast bevat een handvol spruitjes rond de vier gram vezels en dat is zoals je weet erg goed voor je darmwerking.

Maar daar houdt het niet op. In spruitjes zit sulforaphane glucosinalaat. Dat is een stof die ook in andere koolsoorten zoals broccoli en witte kool voorkomt.

Dit zorgt ervoor dat je lichaam enzymen aanmaakt die schadelijke stoffen zoals vrije radicalen in het lichaam neutraliseren. Sommige wetenschappers geloven dat ze een goede bescherming bieden tegen ondermeer borst- en darmkanker. Ook hebben spruiten door de hoge concentratie vitamine C een positief effect op de huid. Spruiten moeten in tegenstelling tot andere groenten worden gekookt in ruim water. Op deze manier gaat er zo min mogelijk vitamine C verloren.

Je kunt spruitjes het hele jaar door krijgen, maar het lekkerst zijn ze vers (tot eind maart). Nog even snel van genieten dus. Meer gerechten met spruitjes vind je op: spruitjesjanatuurlijk.nl

Lees ook:Spruitjes tegen stress (recept)
Lees ook:Spruitjes zijn super gezond
Lees ook:Volkorenrijst met spruitjes, walnoten en geitenkaas
Lees ook:Koolsoorten kort koken is gezonder
Lees ook:Beste manier om een kiwi te schillen (video)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>