Koolsoorten kort koken is gezonder

We zijn nogal eens geneigd onze groenten veel te lang te koken. En dat is zonde, want wanneer je (zeker) koolsoorten kort kookt, zijn ze het meest gezond. Zelfs gezonder dan wanneer ze rauw worden gegeten. Dit blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Wageningen.Behalve spruitjes werden nog 18 andere koolsoorten getest, zoals witte kool, boerenkool, brocolli en ook rucola, tuinkers en radijs. Deze groentesoorten zorgen voor veel isothiocyanaten in het bloed en dit zorgt onder andere dat giftige stoffen sneller het lichaam verlaten.

Wanneer de proefpersonen deze groenten gekookt aten, kwam er slechts 10 procent isothiocyanaten terecht in hun bloed. Na het rauw eten van de koolsoorten liep dit percentage op tot 60 procent, maar verdwenen de werkzame stoffen ook snel weer. Bij kort gekookte groente bleek het gezonde effect het langst te duren.

Lees ook:Spruitjes bomvol vitamientjes (recept)
Lees ook:Het is weer vlierbessentijd
Lees ook:Vitamine C verlaagt risico op hersenbloeding
Lees ook:Hebben groenten extra wasbeurt nodig na uitbarsting vulkaan?
Lees ook:Onderzoek wijst uit: ‘Reinigende werking sapkuren niet bewezen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>