Broccoli nieuw wapen tegen borstkanker

Broccoli, spruitjes, bloemkool….. stuk voor stuk supergroenten. Vrouwen met borstkanker die veel groenten eten uit de kruisbloemenfamilie leven vaak langer. Daarbij komt de kanker minder vaak terug. Dat stelt onderzoeker Sarah Nechuta van de Vanderbilt University in Nashville. “Hoe meer je eet, des te beter.” Bijna 5.000 Chinese vrouwen tussen de 20 en 75 jaar met borstkanker waren betrokken bij het onderzoek. De vrouwen vulden op drie momenten een vragenlijst over hun voedingspatroon in: bij de start van de studie en 1,5 en 3 jaar later. Afhankelijk van hun consumptie van groente uit de kruisbloemenfamilie werden zij in vijf groepen verdeeld.

Ongeveer vijf jaar na de diagnose borstkanker bleken vrouwen die veel van de groenten aten, ongeveer 150 gram per dag, 42 procent minder vaak overleden aan de borstkanker dan vrouwen die minder 54 gram per dag aten. Het eten van broccoli en spruitjes leek ook het terugkomen van de kanker tegen te gaan: met 19 procent.

Volgens Nechuta zijn de groenten uit de kruisbloemenfamilie rijk aan de stof glucosinolaat. Met het eten converteren deze stofjes naar isothiocyanaat en indolen. Van deze laatste twee is bekend dat ze in het laboratorium allerlei antikankereigenschappen hebben.

Om borstkankerpatiënten massaal bloemkool, witte kool en radijs te laten eten lijkt nog wat vroeg. Vervolgonderzoek is noodzakelijk. Daarbij zijn de gepresenteerde resultaten nog niet beoordeeld door andere wetenschappers.

Bron: gezondheidsnet.nl

Lees ook:Verrassend wapen in de strijd tegen kanker: …bloemkool
Lees ook:Broccoli kan kanker bij rokers voorkomen
Lees ook:Meer onderzoek naar mannen met borstkanker
Lees ook:Artrose? Broccoli eten!
Lees ook:Vijf porties fruit of groenten verlengen je leven met drie jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>