Artrose? Broccoli eten!

Of je het nu lust of niet, broccoili eten, want het is supergezond. Een ingrediënt uit broccoli is mogelijk de sleutel tot het voorkomen of vertragen van artrose,  in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van de University of East Anglia.  Sulforafaan, een bestanddeel van de groente, blokkeert het enzym dat de gewrichten bij artrose aantast.

Sulforafaan vind je in groenten uit de kruisbloemenfamilie zoals spruitjes en kool, maar vooral in broccoli.

 

Het onderzoek in het laboratorium laat zien dat sulforafaan de vernietiging van kraakbeen in gewrichten vertraagt. De onderzoekers vonden dat muizen op een dieet rijk aan het antioxidant significant minder kraakbeenschade en artrose hadden, dan muizen met een normaal voedingspatroon.
“De resultaten zijn veelbelovend”, aldus onderzoeker Ian Clark. “Op deze manier kunnen we niet alleen mensen met artrose behandelen, maar we kunnen mensen zonder klachten ook vertellen hoe ze hun gewrichten beschermen.” De onderzoek legt uit dat operaties bij mensen met artrose heel succesvol zijn, maar dat het niet een echte oplossing is. “Voorkomen of het proces vertragen zijn heel belangrijk en mogelijk kan dat in de toekomst met voeding.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis & Rheumatism. Op kleine schaal kijken onderzoekers van de Norwich Medical School nu of het eten van broccoli hetzelfde effect heeft op het menselijke gewricht. Hier zijn nog geen resultaten van bekend.Bron: gezondheidsnet.nl

 

Lees ook:Een dieet rijk aan proteïne doet Alzheimer versnellen
Lees ook:Kankerverwekkende stoffen ga je te lijf met “Brocco shoots”
Lees ook:Tomaten beschermen tegen prostaatkanker
Lees ook:Riskeer geen artrose door als een gek te sporten!
Lees ook:Ggsm kan je brein beschermen tegen Alzheimer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>