Met goede darmbacteriën hoeft overgewicht geen probleem te zijn

fat_person_in_boatBen jij een paar kilo te zwaar en maak je je daar zorgen om? Niet automatisch doen. Want overgewicht hoeft niet altijd samen te hangen met een slechte gezondheid: veel dikke mensen hebben diabetes of hart- en vaatziekten, maar er zijn er ook genoeg die gezond zijn. De sleutel: darmbacteriën, zo lees ik net op RTL nieuws.Dat blijkt uit twee internationale onderzoeken die deze week zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, schrijft de Volkskrant. In het eerste onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen dikke en slanke mensen, maar ook tussen dikke mensen onderling. Want, zo blijkt, dikke mensen met veel en goede darmbacteriën hebben minder kans op medische problemen dan zwaargewichten die een arme darmflora hebben.
Ongezonde dikke mensen hebben te veel darmbacteriën die ontstekingen veroorzaken, maar te weinig bacteriën die juist ontstekingsremmend werken. En ontstekingen leiden tot gezondheidsklachten.
De samenstelling van de darmflora kan dus veel bepalen. Een dik persoon kan heel gezond zijn door genoeg ontstekingsremmende bacteriën, maar toch snel aankomen. Dit zou volgens de onderzoekers kunnen komen door een gebrek aan darminwoners die voedsel sneller verteert.  De bacteriehuishouding valt bij te sturen. Uit het tweede onderzoek blijkt namelijk dat een calorie-arm, gezond dieet de darmflora van ongezonde dikkers verrijkt terwijl die van gezonde dikkers gelijk blijft. Volgens de onderzoekers kan het eten van vezels aantal én soort darmbewoners beïnvloeden. Bacterietherapie zou daarom een oplossing kunnen zijn voor overgewicht: een zogenoemde poeptransplantatie, waarbij goede bacteriën van slanke naar dikke mensen worden overgezet.

Lees ook:Overgewicht? Meer klachten bij overgang
Lees ook:Poep tegen de overgang???
Lees ook:Fruitvlieg is een prachtig organisme voor medisch onderzoek
Lees ook:Bacterien in je buik zijn dikmakers
Lees ook:Beetje depressief? Probeer eens een bak met yoghurt!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>