Oranje boven – Ode aan oranje voeding

Het Nederlands elftal heeft ook zijn tweede wedstrijd op het WK gewonnen. Nederland krijgt stilletjes weer hoop en kleurt meer en meer oranje. Buren komen massaal hun huizen uit om gezamenlijk vlaggen op te hangen, gevels te kleuren en uiteindelijk samen de wedstrijd te kijken. De voetbalgekte krijgt Nederland langzaam in zijn macht.

Ook op je bord is oranje een goede keuze. Want meer kleur eten betekent meer variatie in voedingsstoffen en dat is gezond!

 

Oranje voedsel als mango, wortel, pompoen en eigeel versterkt, kalmeert en bevordert de  eetlust.

Oranje voeding bevat veel anti-oxidanten die ons beschermen tegen luchtvervuiling, de weerstand verhogen en een positieve invloed hebben op de bloeddruk en de huid. De stof die wortels, sinaasappels, abrikozen en nectarines oranje kleurt is bèta-caroteen. Bèta -caroteen wordt door ons lichaam omgezet in vitamine A en helpt om beter te zien in het licht en donker. Het grapje dat konijnen geen brilletjes dragen is dus geen onzin!

In abrikozen zit het meeste bèta-caroteen van al het fruit. Je kunt ze vers of gedroogd eten, dat maakt voor het gehalte aan bèta-caroteen niets uit. Gedroogde abrikozen bevatten ook veel ijzer en zijn goed voor de bloeddruk. Nectarines zijn extra goed voor de ogen. Er zit veel luteïne en zeaxanthine in. Deze stoffen beschermen het netvlies tegen de schadelijke werking van zonlicht.

Ruim opscheppen dus, die wortels, abrikozen, papaja, perzik en paprika! Want eten in kleur is lekker, gevarieerd en nodigt uit om te eten. En dat is ook voor de (klein)kinderen een vrolijke stimulans om aan hun vitamines te komen. Want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen een voorkeur hebben voor veel kleur op hun bord. Dat gaat er vast beter in dan alleen broccoli!

 

Bron: gezondheidsnet.nl

Lees ook:Oranje heeft ‘grote kans op winst EK’
Lees ook:Zo eten de (klein)kinderen wel groente!
Lees ook:Appels zijn super gezond!
Lees ook:Papaja tegen prostaatkanker?
Lees ook:Voedselbank vaart wel bij uitschakeling Oranje!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>