Senioren gaan slecht om met hun wachtwoorden

Zorgvuldig omgaan met wachtwoorden is belangrijk om veilig te kunnen internetten. Dit blijkt lastig voor jong én oud. SeniorWeb deed onlangs onderzoek naar veilig internetten in Nederland. Daaruit bleek dat senioren niet handig omgaan met hun wachtwoorden. Ze kunnen ze maar moeilijk onthouden en schrijven ze daarom op op een papiertje. Niet handig! Tijd voor een onthoud-app?

Ex-jakhals Sjoerd neemt de proef op de som en voelt mensen aan de tand……

64 procent van de jongeren (jonger dan 30 jaar) en 49 procent de vijftigplussers gebruikt namelijk veelal hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites. Ook worden wachtwoorden nauwelijks gewijzigd. Circa de helft van de respondenten doet dit (bijna) nooit! Slechts 11 procent van de senioren past zijn of haar wachtwoorden regelmatig of vaak aan, onder de jongeren is dit percentage iets hoger (22 procent).
De belangrijkste reden waarom senioren hun wachtwoorden niet wijzigen: zij vinden het te lastig om steeds nieuwe wachtwoorden te moeten onthouden (45 procent). Slechts 26 procent kent de eigen wachtwoorden uit het hoofd.

Om senioren te helpen met hun wachtwoorden, biedt de website van SeniorWeb veel handige tips. Ook is er wachtwoordsoftware voor de pc en laptop (Lastpass, Keepass). Maar omdat senioren steeds vaker gebruik maken van smartphones en tablets, is dat een kans voor ontwikkelaars van apps. Een gebruiksvriendelijke app om je wachtwoorden aan toe te vertrouwen is immers stukken makkelijker én veiliger dan wachtwoorden opschrijven in je agenda.

 

Lees ook:Ouderen veiliger bezig op internet dan jongeren
Lees ook:Steeds meer ouderen zijn bang…
Lees ook:Senioren doen het leuk op sociale media
Lees ook:Aanstaande zondag de Veilig Internetten Dag
Lees ook:Senioren gaan niet zonder tablet op vakantie!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>