Computerspelletjes kunnen mentale aftakeling tegengaan

Je brein flink aan het werk zetten houdt je fit van geest. Hersenen kun je trainen, zo zijn we in staat mentaal langer fit te blijven. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat computerspelletjes de hersenen flink aan het werk zetten en daardoor mentale aftakeling tegengaan.

 

 

Zogenoemde ‘braintraining’ lijkt volgens eerdere onderzoeken bij jongeren weinig effect te hebben. Ze worden wel beter in het spelletje, maar de achterliggende hersenfuncties gaan vermoedelijk niet significant vooruit.
Mensen tussen de 60 en 85 jaar kunnen volgens de onderzoekers van de Universiteit van Californië echter wél baat hebben bij zulke spelletjes.

Deelnemers aan het onderzoek speelden een racespelletje dat aanzet tot multitasken, het combineren van uiteenlopende taken. Terwijl de speler zijn virtuele auto op de baan houdt, verschijnen gekleurde stippen in beeld waar zo snel mogelijk op gereageerd moet worden door op een knop te drukken.
Uit het onderzoek bleek dat ouderen die het spelletje hadden gespeeld na verloop van tijd cognitieve functies zoals hun concentratie en kortetermijngeheugen hadden verbeterd. Ook na zes maanden was het effect nog meetbaar.

Lees ook:Stop met kruiswoordpuzzels: bewegen houdt je hersens jong!
Lees ook:Train je hersenen met Brain Age
Lees ook:Hoeveel 55-plussers willen er een baan?
Lees ook:50-plussers: werk belangrijker dan salaris
Lees ook:Cacao houdt brein gezond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>