Waarschuwing: alle groenten en fruit altijd grondig te wassen

Zakjes kant-en-klare sla uit de supermrkt, wat doe jij daarmee? Was je die? NEE? Echt niet? Nou, ik zou het maar doen, want volgens het Britse Voedselagentschap (FSA) kan je zo voor onaangename, maar vooral ongezonde verrassingen komen te staan.
Rauw, ongaar of slecht bewaard vlees en gevogelte, daar zijn we als de dood voor. Groenten en fruit worden zelden gezien als boosdoeners in het kader van een voedselvergiftiging. Weet je nog, vorig jaar? De met EHEC besmette Spaanse komkommers en Duitse sojascheuten? Oh!

“Wanneer we sla kopen zijn de bacteriën onzichtbaar, zeker voorverpakte slamixen zien er bedrieglijk frisjes uit. Alleenl als er een label ‘gewassen en klaar om te eten’ op staat kan je het in principe zo eten. Anders moeten groenten altijd grondig gewassen worden”, stelt Bob Martin van het FSA. 

Om na te gaan hoe groot de gezondheidsgevaren nu precies zijn, onderzocht een team microbiologen 120 slakroppen uit 6 grote supermarkten. Stuk voor stuk werden ze getest op bacteriën die voedselvergiftigingen kunnen veroorzaken, waaronder listeria en E.coli. Resultaat? Bij 1 op 40 kroppen (die net zo goed terecht kunnen komen in ongewassen, voorverpakte sla) werden te hoge waarden van E.coli gevonden. Van listeria was geen enkel spoor.

Oppassen geblazen dus, want bij mensen met een zwakke weerstand kan dit snel leiden tot een verstoorde maag! Hoewel de meeste kwekers zich houden aan de strikte hygiënische regels, kan de grond, het water of een arbeider met slechte persoonlijke hygiëne (letterlijk) roet in het eten gooien.

Lees ook:Miljoenen ziekteveroorzakende bacteriën in je huis…
Lees ook:Waarschuwing: broodjes kebab bevatten poepbacterie!
Lees ook:Slippers één grote bacteriehaard
Lees ook:Sushi vaak vol met bacteriën
Lees ook:Groentela van de koelkast broeihaard voor bacteriën

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>