De stichting Samen Veilig Ouder Worden beschermt ouderen tegen diefstal en uitbuiting

Als je ouder wordt is het fijn om te kunnen vertrouwen op de hulp van anderen. Helaas is dat niet vanzelfsprekend. Uit recent onderzoek blijkt dat tienduizenden ouderen per jaar worden bestolen door mensen uit hun directe vertrouwensomgeving. De stichting Samen Veilig Ouder Worden zet zich in om de leefomgeving van ouderen en zorgbehoevenden veiliger te maken. “Alleen samen kunnen we de uitbuiting van ouderen tegengaan”, zegt algemeen directeur Thérèse van der Velden. “Daarom vullen wij bestaande initiatieven aan met concrete hulp en oplossingen. Preventief, maar ook als het al mis gegaan is”.

Op 15 juni – de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling – introduceert de stichting een breed scala aan maatregelen om financieel misbruik van ouderen een halt toe te roepen.  “Dat begint met het geven van goede voorlichting”, vertelt operationeel directeur  Patrick van der Valk. “Want uitbuiting van ouderen is nog steeds een onderbelicht probleem. En het is voor iedereen belangrijk te weten wat je er tegen kunt doen.”

Bijvoorbeeld de installatie van de digitale kluis. Dat is een handige toepassing die het ouderen en hun vertrouwenspersonen makkelijk maakt om scherp zicht te houden op hun waardevolle spullen. Ook bankrekeningen kunnen worden beveiligd door een afwijkend uitgavenpatroon en pingedrag vroegtijdig inzichtelijk te maken. En bij eventueel vermoeden van vermissing van geld of bezittingen kan de stichting helpen bij het inschakelen van particuliere rechercheurs om onderzoek te doen naar de toedracht.

Ook DNA markering van kostbaarheden, nazorg voor slachtoffers, hulp bij het opstellen van een levenstestament of het aanstellen van een bewindvoering behoren tot de mogelijkheden. In nauwe samenwerking met haar partners laat de stichting niets ongelegen om de ouderen en zorgbehoevenden in ons land een veilige oude dag te bezorgen. “Dat werd hoog tijd”, meent Van der Valk, “Want het beleid van de overheid is erop gericht dat mensen langer zelfstandig blijven wonen en de vergrijzing in Nederland neemt alleen maar toe”. Van der Velden vult aan: “Misbruik maken van het vertrouwen van zo’n kwetsbare groep mensen in onze samenleving, dat kán gewoon niet…”

Op de nieuwe website www.svow.nl staat een overzicht van alle diensten en hulpmiddelen die de stichting biedt om de uitbuiting van ouderen tegen te gaan. Maar ook interviews met slachtoffers en samenwerkende organisaties en steunbetuigingen van Nederlanders die het initiatief van de stichting SVOW een warm hart toedragen.

Lees ook:De stichting Samen Veilig Ouder Worden beschermt ouderen tegen diefstal en uitbuiting
Lees ook:Twaalf dagen natuurijs: 13.000 gewonden door schaatsen
Lees ook:50 jaar na dato…: Softenon-fabrikant belooft slachtoffers geld
Lees ook:De sneeuw en vorst veroorzaken veel ongevallen
Lees ook:Allegoeds zet zich tijdens vakanties ook in voor mantelzorgers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>