Twaalf dagen natuurijs: 13.000 gewonden door schaatsen

Oef, dat zijn behoorlijke cijfers: tijdens de twaalf dagen dat er natuurijs lag zijn er op de eerste hulp dertienduizend gewonde schaatsers behandeld.  (*) Dat meldt de stichting Consument en Veiligheid na een rondgang langs de hulpdiensten. In 8400 gevallen was er sprake van een botbreuk, waarbij het in zestig procent van de gevallen om een polsbreuk ging. Negen procent van de dertienduizend slachtoffers moest in het ziekenhuis blijven.

Consument en Veiligheid noemt het aantal gewonden van de vorstperiode tussen 2 en 13 februari dramatisch hoog. “Wat je vaak ziet, is dat mensen door vermoeidheid, onkunde of omdat ze met andere dingen bezig zijn, gewoon vallen”, zegt Cees Meijer van Consument en Veiligheid tegen NOS. Meer dan de helft van alle schaatsslachtoffers was ouder dan 40 jaar. In één op de tien gevallen was het slachtoffer ouder dan 65. Alle verwondingen samen hebben volgens de stichting twintig miljoen euro aan directe behandelkosten gekost. Daar komt nog eens 26 miljoen euro aan arbeidsverzuim bij.

(*) Natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar als er geen natuurijs ligt en alleen op kunstijsbanen kan worden geschaatst, komen bij de eerste hulp tweehonderd gewonde schaatsers binnen.

Lees ook:De sneeuw en vorst veroorzaken veel ongevallen
Lees ook:Landelijke primeur: introductie Buurtzout
Lees ook:Zijn we bereid Eerste Hulp te verlenen?
Lees ook:Doden door brand vaak ouderen
Lees ook:Fourniret moet 1,5 miljoen schadevergoeding betalen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Twaalf dagen natuurijs: 13.000 gewonden door schaatsen

  1. Pingback: Persconferentie: ‘Ernstig hersenletsel voor Prins Johan Friso’ | 50plus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>