Waarom een goed toetsenbord belangrijk is

toetsenbordEen computer zonder toetsenbord is als een auto zonder stuur. Het ziet er mooi uit, maar in de praktijk kun je er vrijwel niets mee. Al vanaf de ontwikkeling van de moderne PC in de jaren `60 kwamen de ontwikkelaars erachter dat het belangrijk was om een systeem te bedenken waarmee ze de computer op een makkelijke manier commando`s konden geven. Dat werd het toetsenbord. Deze was er zelfs al een heel stuk eerder dan de computermuis. Hoewel de besturing van de computer door de jaren heen enorm veranderd is, is het toetsenbord nog steeds een heel belangrijk onderdeel van de computer gebleven. Wachtwoorden, websites, zoekmachines. Zonder toetsenbord zijn ze allemaal niets waard.

Laptop toetsenbord

Een goed toetsenbord kopen bij aanschaf van computer of ander apparaat is dan ook noodzakelijk. Hierbij is het ten eerste belangrijk dat de toetsen makkelijk ingedrukt kunnen worden. Net zoals bij bijvoorbeeld een piano of keyboard bepaalt dit voor een groot deel de gebruiksvriendelijkheid van het keyboard. Als je te hard moet drukken levert dit na verloop van tijd kramp in je vingers op. Is de aanslag te zacht dan druk je juist allemaal toetsen in waarvan je dat helemaal niet wilt. Zeker bij aankoop van een laptop is het dan ook belangrijk om van te voren even de tijd te nemen om een stukje te schrijven voordat je het apparaat aanschaft. In tegenstelling tot een normale desktop computer kun je deze namelijk niet zomaar vervangen.

Ergonomie

Het tweede punt dat bij het kopen van een toetsenbord erg belangrijk is, is de ergonomie. Net zoals bij de computermuis gaat het hierbij om je houding. Ook hierbij kun je een vergelijking maken met een piano. Je moet je handen in een juiste houding plaatsen om optimaal alle toetsen te kunnen bespelen. Idealiter moet je daarvoor een denkbeeldige appel of bal in je handen hebben. De juiste houding bij het typen is dat de bal van je beide handen aan weerszijden van de mousepad kan rusten. Vervolgens kun je met beide duimen de spatiebalk bedienen en zijn je vingers vrij om de letters te zoeken. Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat je een goede typecursus hebt gevolgd. Kom je een type tegen waarbij je deze houding niet comfortabel kunt aannemen? Dan moet je hem zeker niet kopen. Een goed ergonomisch toetsenbord biedt altijd voldoende ruimte onder de letters om je handen op te laten rusten. Dit zorgt er voor dat je veel spierklachten, zoals RSI, kunt vermijden.

QWERTY

Vrijwel alle Nederlandse toetsenborden zijn opgezet volgens het zogenaamde QWERTY model. Dit is een willekeurige benaming die je kunt teruglezen als je links bovenin je keyboard de letter `q` opzoekt. Lees je vanaf daar naar rechts dan zie je dat er qwerty staat geschreven. De reden hiervoor ligt in het verleden bij de typemachine. Omdat het bij typemachines soms voorkwam dat het apparaat kuren kreeg als veel letters naast elkaar op hoog tempo werden ingetypt, werd er voor gekozen om de meest gebruikte letters van elkaar te scheiden. Het meest optimale model werd het QWERTY systeem. Vaak wordt dit ook wel het “Amerikaanse” toetsenbord genoemd, omdat wij in Nederland dezelfde standaard hanteren.

Numpad

Behalve de letters heeft een toetsenbord natuurlijk nog meer te bieden. Zo hebben ze vrijwel allemaal een zogenoemd “numpad”. Dit staat vrij vertaald voor een deel van het toetsenbord met alleen nummers. Deze vind je altijd aan de rechterkant. Daar vindt je in een rechthoek alle cijfers, met daarbij tekens zoals punt, enter, plus, min, keer en gedeeld door. Dit is een aanvulling voor iedereen die het gebruikt voor administratieve doeleinden. Je kunt de numpad gebruiken om makkelijk cijfers in te voeren en berekeningen in te typen. Soms handig, maar zeker voor standaard gebruikers vaak niet heel noodzakelijk.

Toetsenbord voor de computer

De meeste modellen die worden verkocht zijn voor gebruik bij de “normale” computer. Dit om onderscheid te kunnen maken met onder meer laptops, tablets en smartphones. Bij een normale desktop computer moet je een toetsenbord tegenwoordig verbinden met de kast door middel van een usb kabel. Vrijwel alle moderne computers hebben tegenwoordig een lijst met vrijwel alle modellen keyboards opgeslagen in hun geheugen. Aan de hand hiervan kijkt de computer of hij het model toetsenbord herkent. Is dit gebeurt, dan wordt het stuurprogramma van het toetsenbord automatisch geïnstalleerd en kun je hem gebruiken. Soms gaat hier iets mis en dan hoor je wel eens iemand verzuchten: mijn toetsenbord doet raar In het zeldzame geval dat dit het geval is, kun je het stuurprogramma vrijwel altijd gratis downloaden via het internet.

Met snoer of draadloos

Bij gebruik met de pc kun je verder onderscheid maken tussen een toetsenbord met snoer en een draadloos toetsenbord. Beide hebben voor- en nadelen. Een toetsenbord met een snoer is soms lastig, omdat je hiermee altijd een usb poort bezet houdt die je vervolgens niet voor een muis, printer of ander apparaat kunt gebruiken. Een draadloos toetsenbord maakt meestal gebruik van de zogenoemde “Bluetooth” techniek. Daarmee creëert de computer een draadloos signaal waarmee de informatie tussen het keyboard en de computer wordt uitgewisseld. Het nadeel hiervan is dat het signaal soms kan storen en dat de stroom in het keyboard niet uit de computer zelf komt. Hiervoor heb je vrijwel standaard batterijen of een accu nodig, die uiteraard een keer leeg raken.

Windows of Apple toetsenbord

Bij computers, tablets en smartphones zijn er twee grote besturingssystemen. Dat zijn Windows en Apple. Dit houdt in dat beide ook hun eigen toetsenborden hebben. Meestal werken modellen voor Apple niet goed op een Windows computer en andersom. Een Apple toetsenbord is makkelijk te herkennen. Deze hebben namelijk volledig witte toetsen op een grijs/zilveren ondergrond. Qua werking zijn ze verder vrijwel identiek. De toetsen staan op dezelfde plaats en het schrijven gaat zo`n beetje hetzelfde. De verschillende modellen zijn dan eigenlijk vooral van belang omdat de werking van de besturingssystemen nogal van elkaar verschillen en bepaalde toetsen en toetscombinaties daarop inspelen. Een Windows toetsenbord heeft bijvoorbeeld geen Apple toets, andersom heeft een Apple model geen Windows toets. En zo zijn er nog wat verschillen.

Smartphone

Behalve voor de normale computer, is het ook mogelijk om toetsenborden te kopen voor andere apparaten, zoals bijvoorbeeld de tablet of je smartphone. Voor de smartphone gebeurt dit eigenlijk nooit. Toch is het wel mogelijk om ze hierop aan te sluiten. Dit gebeurt via de eerder vermelde bluetooth verbinding. Als je deze aanzet op je telefoon en je zorgt ervoor dat het toetsenbord ook aan staat, dan kun je deze als het goed is terug vinden en de lijst en met je telefoon verbinden. Op die manier kun je een sms-je of een bericht via WhatsApp ook via je toetsenbord schrijven.

Twee in één tablet

Een toetsenbord voor de tablet wordt tegenwoordig steeds populairder. Dit komt omdat tablets werken via een touchscreen. Een aanraakscherm. Dat is heel leuk als je een app wilt openen, maar juist als je een mailtje wilt schrijven dat langer is dan tien woorden beginnen veel mensen hun keyboard te missen. Daarmee gaat het veel sneller en makkelijker. Tegenwoordig zijn er twee standaard mogelijkheden waarmee je een toetsenbord ipad of tablet kunt aansluiten. De eerste is dat je een zogenoemde twee in één tablet koopt. Hierbij koop je een tablet met daarbij een speciale hoes waar al een toetsenbord inzit. De tablet kun je vervolgens in deze hoes vastklikken, waarna je automatisch gebruik kunt maken van het keyboard en de bijbehorende mousepad. Wat je in wezen doet, is met je toetsenbord een laptop creëren. Het leuke is dat je de tablet er ook weer gewoon af kunt halen om deze op een normale manier te bedienen via het touchscreen.

Los toetsenbord ipad of tablet

De tweede optie is eigenlijk hetzelfde als bij de smartphone. Je koopt een toetsenbord dat werkt via een bluetooth verbinding en verbindt deze draadloos met je tablet. Ook dan kun je hiermee gewoon schrijven. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een standaard koopt voor je tablet, anders is het natuurlijk lastig om het scherm goed te zien. Ook is het belangrijk om een bijpassend toetsenbord te kopen. Niet elk los toetsenbord past bij iedere laptop. Informeer altijd van te voren bij allekabels of het toetsenbord past bij jouw type tablet of ipad.

Geen reacties // Reageer