Aangrijpend boek over het onbegrip rond fibromyalgie

Van jonge levenslustige vrouw tot patiënt……..

Een jonge vrouw, een goed huwelijk, twee flinke zoons, vast werk: alles zit Danny Vanaudenhove ogenschijnlijk mee. Dan gaat het mis: na een ziekenhuisopname voor een relatief simpele ingreep verandert de jonge vrouw in 1987 in een wrak. Zonder duidelijke oorzaak komen de pijnen steeds weer op, zowat overal en zeer moeilijk te verzachten. Haar aangeboren optimisme wordt zwaar op de proef gesteld, zeker als haar omgeving en zelfs ook veel hulpverleners met onbegrip en scepsis reageren. Danny laat de moed niet zakken en blijft zo goed mogelijk zorgen voor haar gezin, haar ouders en haar grootmoeder.

Pas veel later blijkt dat Danny lijdt aan fibromyalgie, of wekedelenreuma. Dit is een verzamelnaam voor aandoeningen aan spieren, pezen, banden, kapsels, slijmbeurzen en tussenwervelschijven. De gewrichten zelf zijn hierbij niet aangedaan, maar de omliggende weefsels. Fibromyalgie kenmerkt zich door langdurige pijn in spieren, peesaanhechtingen en banden en komt veel voor. Naar schatting circa 250.000 Nederlanders en even zoveel Belgen lijden aan fibromyalgie.

Het boek ‘Sisyphus is moe’ geeft op zeer persoonlijke en indringende wijze inzicht in het leven van Danny Vanaudenhove, door middel van een briefwisseling tussen haar en de Vlaamse auteur Felix Sperans. “Haar levensverhaal kan een hart onder de riem steken bij haar talrijke lotgenoten, maar ook meer begrip en inzicht bijbrengen aan gezonde lezers, en zeker ook aan hulpverleners. Hetzelfde kan immers iedereen overkomen”, zegt dokter Willy Coenegrachts in zijn voorwoord van dit boek.

Sisyphus is moe is vanaf 10 september verkrijgbaar in de boekhandel en via de webshop van Uitgeverij Gelderland. ISBN: 978-94-91826-31-3. Paperback, 252 pagina’s, € 18,95.

Lees ook:Indringend boek over hoe kanker ingrijpt in het leven van een gezin
Lees ook:Zoals alleen oma dat kan
Lees ook:Oudere mannen krijgen meer spieren door proteïneshakes
Lees ook:Liefde, vriendschap en familiegeheimen in het weidse Argentinië van de negentiende eeuw
Lees ook:Oma pikt het niet meer. Waarschuwing tegen drugs!

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Aangrijpend boek over het onbegrip rond fibromyalgie

 1. nelly.aarden

  ik weet er alles van,ik voel het elke dag,

    /   Reply  / 
 2. Martine

  Ik kan er ook van meepraten,van de dagelijkse pijnen 24/24u. Hopelijk helpt dit boek de mensen die het niet hebben ons een beetje te verstaan.

    /   Reply  / 
 3. ilona

  Ik hoop het ook, het probleem is, dat die mensen het ook moeten lezen he dan, hoe zet je iemand die “nooit” leest aan zo een boek he?

    /   Reply  / 
 4. An

  Ik voel ook elke dag de vele pijnen. Veel medicatie helpt zelfs niet.
  Ga het boek kopen in de hoop wat meer te vernemen over fibromyalgie

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>