Koelvest ontworpen voor vrouwen in de overgang

De 25-jarige Geertje Hofstee heeft een oplossing gevonden tegen opvliegers: ze ontwierp een speciale jas die automatisch wordt geactiveerd en het lichaam afkoelt.
Gefascineerd door het concept van slimme kleding, die iets kan meten en daar vervolgens op kan reageren, besloot Geertje zich te ontfermen over vrouwen die last krijgen van hun menopauze.

Plotselinge warmte-aanvallen, overmatig zweten en rooie plekken in je nek: de overgang is voor vrouwen een zeer onprettige periode. Een nieuwe uitvinding van de TU Delft biedt mogelijk uitkomst. Geertje Hofstee ontwikkelde een vestje dat automatisch aan de huid een opvlieger signaleert en als reactie daarop een aantal ingebouwde koelelementjes aanzet. Met dat idee begon de afstudeeropdracht van Geertje, die op 5 september afstudeert bij de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.

 

“De temperatuursensor in de oksel van de jas merkt precies wanneer iemand een opvlieger heeft. De temperatuur in de oksel stijgt dan wel tussen de 1 en 7 graden. Het vestje reageert hierop door de koelelementen aan te zetten. Hierdoor kan de temperatuur uiteindelijk tot wel 10 graden zakken. Dat gaat met intervallen,” vertelt Hofstee.

De koeling van het jasje kan door de vrouwen ook zelf worden aangezet door middel van een simpele druk op een knop. Deze gedachte alleen helpt volgens Geertje al tegen het idee van een naderende opvlieger.

”Stress roept vaak opvliegers op en vrouwen zijn daarna bang om op het werk bijvoorbeeld wéér last te krijgen. In het lichaam gebeurt namelijk nog veel meer. Je hebt het niet alleen erg heet, maar maakt ook adrenaline aan en kunt je een poosje niet concentreren. De gedachte dat je dat allemaal zelf kunt controleren zou de personen al rustiger moeten maken, maar er moet nog worden getest of het aantal opvliegers dan ook automatisch afneemt.”

Er volgen verdere testen, maar ook wordt het uiterlijk van het product nog veranderd. Volgens het onderzoek van Hofstee werkt een ‘koelbeha’ waarschijnlijk beter. Alleen gaat ze hier niet zelf mee aan de slag. “De testpersonen dragen nu nog een trui of blouse over het vest en dat zijn eigenlijk weer extra lagen. Er moet worden gekeken hoe de sensoren op de huid reageren, nu zit er nog stof tussen.”

Lees ook:Soja en de overgang
Lees ook:Opvliegers? Ga sporten!
Lees ook:Overgang tips meer dan welkom!
Lees ook:Meer opvliegers als je rookt
Lees ook:Weerbericht: Het wordt vandaag tropisch warm, …of toch niet?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Koelvest ontworpen voor vrouwen in de overgang

  1. R. van Schie

    Ik gebruik al 15 jaar anti hormonale middelen .
    Die zorgen voor zo’n 30 opvliegers per dag.
    Ik wil heel graag meedoen met deze test. Is dat mogelijk ??

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>