Bestaat uw gemeente straks nog wel?

Bent u gehecht aan uw gemeente? Pas dan maar op: misschien bestaat ‘ie over een aantal jaar niet meer! D66 wil namelijk het aantal gemeenten inperken van ruim 400 tot ongeveer 200. De partij wil van de gemeenten grotere organisaties maken, omdat ze de vele taken die ze overnemen van het Rijk anders niet aan zouden kunnen. Verder wil D66 oudere plannen voor een Randstadprovincie door een fusie van Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland eindelijk doorzetten. De andere provincies moeten dan ook samengaan tot grotere landsdelen. Waterschappen en regiobesturen kunnen vervolgens worden opgeheven en ondergebracht bij de landsdelen.

”We praten nu al decennia over minder bestuur. Nu is het tijd dat we echt een stap vooruit zetten en knopen doorhakken”’, aldus Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66 maandag. Volgens hem kan tot 2017 met deze plannen 700 miljoen euro worden bespaard op het bestuur in Nederland. Op de langere termijn zou dit kunnen oplopen tot meer dan 1 miljard euro per jaar; ofwel 125 euro per huishouden. ”Nederland is te klein voor zoveel bestuur. Daardoor moeten bestuurders en ambtenaren te veel overleggen en hebben burgers en bedrijven te maken met te veel, soms tegenstrijdige regels. Hierdoor verspillen we elkaars tijd en energie”, zegt Schouw.

Maar het gaat hem niet alleen om bezuinigingen. Het verminderen van het bestuur is in zijn ogen steeds meer noodzakelijk met het verschuiven van taken van Den Haag naar de gemeenten, onder meer op het gebied van de sociale zekerheid. Kleine gemeenten moeten volgens hem ”worden opgeschaald, oomdat ze deze taken nauwelijks aankunnen”.

Lees ook:Onrust binnen de partij 50PLUS
Lees ook:Stijging van 334% dementerenden in Zeewolde
Lees ook:Vakantiecheque voor mantelzorgers
Lees ook:Stedentrip naar Londen?
Lees ook:Veranderingen in de zorg: matige communicatie

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Bestaat uw gemeente straks nog wel?

  1. Ton Hoeksma

    Met minder gemeenten die het bestuur moeten regelen weet ik één ding heel zeker: HET CONTACT MET DE BURGERS dat nu soms al niet helemaal goed verloopt IS DAN VER TE ZOEKEN! Een heel slechte zaak.

      /   Reply  / 
  2. W.Hovinga

    Ik zeg doen ze verslinden alleen maar geld.

      /   Reply  / 
  3. john west

    ik vind dat de voordelen en nadelen eerst goed moeten worden bekeken.
    De uitvoering moet eerst door de bewoners goedgekeurd worden.
    De besparingen zijn een schatting,en dat kan tegen vallen tegen over de extra kosten.
    Grootschaligheid is vaker een grotere kostenpost,dan kleinschaligheid wat beter en overzichtelijker is.
    Zijn er teveel bestuurders,dan moet dit gestroomlijnd worden.
    Simpele oplossingen zijn beter dan complexe oplossingen.

      /   Reply  / 
  4. eelco

    juist grote gemeentes zijn verspillend. extra dure lagen, meer vergaderen, onnutte prestige zaken, nieuwbouw gemeentehuizen.

    ik woon in een kleine gemeente waar alles veel beter op orde is dan in alle hier omliggende grote gemeentes. het kan dus gewoon en deze voorgestelde besparing is discutabel.
    maar er is ook een keerzijde: grote gemeentes zijn erg gericht op de hoofdplaats; de leefbaarheid van de dorpen en het platteland holt snel achteruit.

    besparen? prima. mider en eenvoudiger regels. op veel punten hoeft er helemaal geen moeilijk beleid te zijn.
    afschaffen de lokale belasting en allerlei heffingen: 1 eenduidig landelijke belasting en premie.
    grote samengevoegde provincies is fout: die worden zo machtig dat de landsregering te weinig te vertellen heeft en we worden een soort van Belgie.
    Beter: Grotere gemeentes die alleen uitvoerend zijn en alle andere bestuurslagen er tussen uit. Met Europa boven de landsregering hebben we dan de 3 lagen weer die prima werken

      /   Reply  / 
  5. Waynald Maford

    wil je echt om rijk en beroemd te zijn of heb je een probleem waar je echt hulp nodig hebben, neem dan onmiddellijk contact met ons op via e-mail: [email protected]

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>