Gebitten ouderen vaak te vies om te poetsen

Het is slecht gesteld met de tanden van vele ouderen. Tandartsen trekken aan de bel: verzorgers in verpleeghuizen vinden de gebitten vaak zelfs te vies om te poetsen. Nou lijkt het mij ook niet de allerlekkerste klus,maar door niette poetsen wordt het er natuurlijk niet heel veel beter door. Mede doordat er zo slecht gepoetst wordt, heeft ongeveer 80 procent van de ouderen in een verpleeghuis een slecht gebit. Afgebroken tanden, uitgevallen vullingen, versleten of kapotte protheses en droge, vieze monden zijn eerder regel dan uitzondering Ik vind het zielig!Tandartsen Arie Hoeksema en Anita Visser, beiden verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen luiden de noodklok. ”Door de toenemende vergrijzing en de fikse bezuinigingen in de zorg, worden de problemen alleen maar groter”, voorspelt Hoeksema. De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) deelt de zorgen van Hoeksema en Visser.
De problemen beginnen vaak zodra hulpbehoevende ouderen niet meer in staat zijn om hun gebit zelf te verzorgen. Visser: ”Verzorgers in verpleeghuizen en in de thuiszorg hebben vaak geen oog voor mondzorg. En als ze er al aan denken, poetsen ze de tanden of het kunstgebit van ouderen meestal liever niet. Huisartsen verwijzen verder meestal pas door naar de tandarts als het kwaad is geschied.”

Lees het complete artikel op metronieuws.nl.

Lees ook:Ouderen krijgen extra hulp bij het tanden poetsen
Lees ook:Kunstgebit sterft uit
Lees ook:Floss je tanden en voorkom dementie
Lees ook:Diabetes: meer risico op gebitsproblemen
Lees ook:Houd de oudere mond gezond!

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Gebitten ouderen vaak te vies om te poetsen

 1. Jos den m.

  Een kunstgebit goed schoonmaken is erg belangrijk. Ik gebruik al 2 jaar Friz Prothese Reiniger.
  Het reinigt grondig, gaat lang mee en mijn gebit is nog steeds als nieuw. Ik snap niet dat zorgverzekeraars dit product niet verplichten. Zij hoeven minder vaak een nieuwe te vergoeden of slijtagekosten te vergoeden. Ik heb al 27 jaar een gebit maar dit is het eerste product wat echt oké is. Wat ik er van begrepen heb is het bedacht door tandtechnici.
  Groot voordeel is dat ik het online kan bestellen via hun website. In de winkel is het niet verkrijgbaar.
  Hopelijk kan iemand er wat mee.

  Groeten Jos
  27 jaar prothesedrager

    /   Reply  / 
 2. Ans

  Hallo Jos,

  Ik las je bericht en heb Friz Prothese Reiniger geprobeerd.
  Ik vind het een fijn middel en heb gelijk wat flesjes meer besteld. Toen ik bestelde hadden ze een actie, ik kreeg een bakje met borstel kado.
  Net als jou kan ik het iedere prothese drager aanbevelen.
  Overigens draag ik nu 13 jaar een kunstgebit en heb nu het gevoel dat het echt schoon is.
  Bedankt!

    /   Reply  / 
  1. Jan

   op welke website kan ik de Friz prothese reiniger bestellen?

     /   Reply  / 
 3. Sunnywoman

  Ik gebruik ecosym. Niet bijster fijn maar moet toch wat. Tandpasta en tabs zijn slecht vertelde mijn tandarts.
  Waar kan ik het bestellen?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>