Vooroordelen over geheugenverlies werken geheugenverlies in de hand

Senioren die er van overtuigd zijn dat ouderen slecht scoren op geheugentaken, zullen ook slechter presteren. Senioren die geloven dat zij wél nog een goed geheugen hebben en die niet meestappen in de negatieve vooroordelen, scoren veel beter. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek aan de universiteit van North Carolina.

Tom Hess vertelde sommige senioren vlak voor een geheugentest dat oudere mensen het slecht deden op een dergelijke test. Deze groep presteerde opmerkelijk slechter. Ook wanneer ze denken dat jongeren op hen neerkijken omwille van hun leeftijd presteren ze slechter.

Deze situatie komt eigenlijk vaak voor in het echte leven, waardoor het ook een invloed heeft. Als de negatieve stereotypen geactiveerd zijn, gaan de senioren er zich naar gedragen en uiteindelijk de vooroordelen bevestigen.

Opvallend: de ‘jonge’ senioren (tussen 60 en 70 jaar) presteerden slechter dan de 71 tot 82-jarigen als de negatieve stereotypen (ouderen kunnen dit niet) waren geactiveerd. De laatste groep was dan weer gevoeliger voor het oordeel van de jongeren.

Dat komt wellicht doordat de eerste groep nog worstelt met het aanvaarden van het ouder worden en nog gelooft in de stereotypen. De tweede groep voelt de kloof waarschijnlijk groeien en heeft geen zin om genegeerd te worden.

Blijf dus open van geest en blijf de dingen positief benadrukken. Pas dan zal je geheugen minder snel beginnen te falen.

bron: HLN

Lees ook:Oudere mensen hebben meer last van afleiding
Lees ook:Ouderen rijden zo slecht nog niet!
Lees ook:Te veel slaap? slecht voor het geheugen, te weinig slaap? slecht voor het geheugen
Lees ook:Vooroordelen over ‘afgevallen dikke mensen’
Lees ook:Geheugenverlies door stress…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>