Boek over senioren op vrijersvoeten

Al in 2003 verscheen bij uitgeverij Aramith het boek “Senioren op vrijersvoeten” van Hannie van Rijsingen. Het boek geeft vijftigplussers op een prettig leesbare wijze informatie, suggesties en tips over alles wat met seksualiteit, intimiteit en relaties te maken heeft. Van Rijsingen richt zich daarbij op de vitale vijftigplusser die nog volop in staat is de verschillende facetten van zijn of haar leven te ontwikkelen, en die de capaciteiten heeft om meer energie te halen uit de meest betekenisvolle relaties die een mens heeft: met zichzelf en met een partner.

Het boek is daarnaast ook een hulp voor mensen die onrust of onvrede voelen, maar niet de vinger kunnen leggen op de plekken die deze gevoelens veroorzaken. “Senioren op vrijersvoeten” steekt senioren onder het motto “wees nu jong, je kunt altijd nog oud worden” een hart onder de riem.

Na de geschiedenis van de seksualiteit bespreekt van Rijsingen de culturele, sociale, economische en religieuze verschillen tussen ouderen. Wat is er in je levensloop seksueel goed of fout gegaan? Veel aandacht krijgen homoseksualiteit en de fysieke veranderingen bij het ouder worden (urineverlies, erectiestoornissen, verzakking of operaties, prostaatkwalen, hoge bloeddruk, hartinfarct, suikerziekte). Vrolijke kost is het niet, maar belangrijk is dat er over gecommuniceerd wordt, ook over de oorzaken van je teleurstellingen of trauma’s. Een volgend hoofdstuk gaat over verlies door dood of scheiding. En dan? Soloseks of een nieuwe relatie? Ouder worden vraagt in elk geval om bezinning. Het onderwerp is wat zwaar van zichzelf, maar gelukkig is hoofdstuk 11 weer geheel gewijd aan de leuke dingen: beetje Tantra, beetje intimiteit leren toelaten en, zo oud als je bent, toch wat schaamte loslaten. Goede vondst: relevante literatuuropgave, eventuele adressen en websites plus steeds een samenvatting en vooruitblik staan steeds aan het eind van elk hoofdstuk.

Hannie van Rijsingen is seksuologe met een eigen praktijk in Lelystad. Zie voor meer informatie www.hannievanrijsingen.com.

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Boek voor internettende senioren
Lees ook:Mannen willen seks, vrouwen willen intimiteit
Lees ook:50-plusser doet niet aan safe sex met alle gevolgen vandien
Lees ook:Photoshop Elements 8 voor senioren
Lees ook:Dat senioren geen seks hebben is een misvatting van de samenleving

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>