Keuring rijbewijs van 70 naar 75 jaar

Tot je 75e levensjaar moet je gewoon door kunnen rijden zonder dat je een medische keuring hoeft te ondergaan. Op dit moment moet elke bestuurder vanaf zeventig jaar gekeurd worden, volgens de regels van het CBR.

VVD en PvdA, de twee grootste partijen in de Tweede Kamer, willen dat minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) deze versoepeling voor oudere automobilisten aanbrengt in de regels van het CBR.

Deze regel bestaat sinds 1986 en is volkomen achterhaald, zegt het VVD-Kamerlid Aptroot. Mensen worden ouder, blijven langer gezond en de aow-leeftijd gaat omhoog. Dan kunnen we deze grens voor automobilisten ook wel opschroeven naar 75 jaar.

De leeftijdscategorie van 70 tot 75 jaar blijkt amper een extra risicogroep, vult PvdA-Kamerlid Dijksma aan. Pas vanaf 75 jaar blijken de gevaren toe te nemen. En dan vooral voor fietsers en minder voor automobilisten, omdat de bestuurder zelf een stuk breekbaarder is.

Op dit moment zijn er 150.000 automobilisten van 70 jaar en ouder die hun rijbewijs moeten verlengen en daarbij een medische keuring moeten ondergaan. Dat zullen er in 2040 (de vergrijzing…) bijna twee keer zoveel zijn: zo’n 250.000 tot 275.000. Met deze aantallen is het zaak om voor een goede stroomlijning te zorgen in de procedure. Het optrekken van de leeftijdsgrens van 70 naar 75 jaar levert hieraan een substantiële bijdrage.

Naast een bezuiniging voor het rijk, betekent het volgens Dijksma ook een meevaller voor de automobilist: Je moet die test nu namelijk zelf betalen. Een medische keuring kost minimaal enkele tientallen euros. Dat hou je dan mooi in de zak.

Lees ook:Leeftijd keuring rijbewijs naar 75 jaar…… maar niet voor iedereen!
Lees ook:Niet langer op 70, maar op 75 herkeurd voor rijbewijs
Lees ook:Opmars seniorenrijbewijs voor eigen buurt
Lees ook:Goed idee: geen houdbaarheidsdatum meer op sommig eten
Lees ook:Kwaliteit van leven opkrikken met Viagra

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>