Tentoonstelling Prikkeldraad in Verzetsmuseum Amsterdam

Vanaf donderdag 20 december toont het Verzetsmuseum Amsterdam de tentoonstelling Prikkeldraad. In 1943 werden Nederlandse voormalige dienstplichtige militairen door de bezetter opgeroepen om terug te keren in Duitse krijgsgevangenschap. De militairen die hier gehoor aan gaven werden na de oorlog bij hun terugkeer in Nederland niet echt met open armen ontvangen. Het veelal verzwegen verhaal van de ex-militairen die gehoor gaven aan deze oproep staat centraal.

 

 

De ex-militairen stonden voor de keuze zich te melden en naar Duitsland te gaan of onder te duiken. Van de ongeveer 240.000 ex-militairen die werden opgeroepen, kwamen er uiteindelijk ongeveer 11.000 in krijgsgevangenschap terecht.

In de tentoonstelling staan de ervaringen centraal van twee voormalig krijgsgevangenen: Bob Entrop sr. en Joop Mulder. Zij schreven hierover het boek ‘Prikkeldraad’, dat in 1946 verscheen. In de expositie zijn ook interviewfragmenten te zien van andere ex-militairen die in Duitse krijgsgevangenschap zijn geweest. Zij vertellen over hun motieven en ervaringen.

De tentoonstelling Prikkeldraad is te zien van 20 december 2012 tot en met 21 april 2013.

Lees ook:Japanner van drijvend dak gered
Lees ook:Verhalen gezocht bij 180.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers
Lees ook:Leukste tentoonstelling van Nederland: ReclameKlassiekers
Lees ook:Een wens aan militairen op missie tijdens kerstvakantie
Lees ook:Expositie ‘Nooit meer in de kast’ in Openbare Bibliotheek Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>