Margaret Thatcher overleden

87 jaar is ze geworden, “iron Lady” Margaret Thatcher. Vanmorgen is de voormalige Britse premier overleden aan de gevolgen van een beroerte. Ze leed al meer dan vijf jaar aan de ziekte van Alzheimer.

Margaret Thatcher was premier van 1979 tot 1990. Ze was de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk.

 

De conservatieve Thatcher kreeg om haar onwrikbare houding tegenover de vakbonden en in de oorlog met Argentinië om de Falklandeilanden de bijnaam ‘The Iron Lady’. Ze zette het Verenigd Koninkrijk weer op de kaart als industrieland, en onder haar bewind werden verschillende staatsbedrijven geprivatiseerd.

Thatcher was bevriend met de Amerikaanse president Ronald Reagan, met wie ze een felle afkeer van het communisme deelde. Zij stond bekend als euroscepticus. Een van haar belangrijkste politieke prestaties was dat ze een korting bedong op de Britse bijdrage aan de toenmalige Europese Economische Gemeenschap, de latere Europese Unie. In 1990 trad Thatcher af, nadat in heel Groot-Brittannië rellen waren uitgebroken over het plan van de regering om een inkomensonafhankelijke belasting, de poll tax, in te voeren.

Thatcher krijgt op verzoek van haar familie geen staatsbegrafenis maar een ceremoniële uitvaart met militaire eer. Ze krijgt daarmee dezelfde status als die prinses Diana en de koningin-moeder bij hun uitvaart kregen. Britse media melden maandag op gezag van Downing Street dat de uitvaartdienst wordt gehouden in St. Paul’s Cathedral.

De datum van de uitvaart is nog niet bekend.

Lees ook:Meryl Streep (62) krijgt Gouden Erebeer voor oeuvre
Lees ook:Meryl Streep: 62 jaar en op de cover van Vogue Magazine
Lees ook:Themaland Keukenhof 2013 – Verenigd Koninkrijk
Lees ook:Dikke mensen in verdomhoekje
Lees ook:Hoe Nederland België verloor tijdens de revolutie van 1830

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>