Kleinkinderen niet populair tijdens vakantie

2005_0808Image0004Uit onderzoek onder ANBO-leden (Algemene Nederlandse Bond Ouderen) blijkt, dat bijna negen op de tien senioren zonder kleinkinderen of kinderen op vakantie gaat. De vijftigplussers zoeken dan vooral rust, willen nieuwe vrienden maken, op een vaste plaats verblijven en een boek lezen. Wel draagt een kwart van de opa’s en oma’s soms wel eens financieel bij aan de vakantie van kinderen en kleinkinderen. In dat geval gaat het dan meestal om een kwart van dat vakantiebudget. Ruim vijfentwintig procent daarvan neemt zelfs tot maximaal de helft van de vakantiekosten van kinderen en kleinkinderen voor zijn rekening. Ruim 1.500 respondenten in de leeftijd van 50 tot 85 jaar en ouder deden daaraan mee.

 

 

ANBO-directeur Liane den Haan: “Grootouders zetten zich vaak met hart en ziel in als oppasoma en –opa voor hun kleinkinderen. De eigen vakantie is blijkbaar een moment om even afstand te nemen. Het is wel opvallend dat een kwart van de senioren meebetaalt aan de vakantie van kinderen en kleinkinderen. Een iets groter aandeel van de respondenten gaat zelf niet met vakantie, dus of daar een relatie bestaat?”

Bijna vier op de tien senioren laat weten vroeger vaker op vakantie te zijn gegaan; voor een bijna even groot aantal is er geen verschil. Nu gaat bijna de helft een keer lang en verder kort op vakantie. Culturele vakanties, bungalow- en kampeervakanties zijn populair en bestemmingen in Nederland, West- en Zuid Europa staan bovenaan de vakantieagenda met respectievelijk 33,6, 27,6 en 23,1 procent.
Gemiddeld wordt tussen de 500 en 1.000 euro besteed. De voorkeur gaat met bijna zestig procent uit naar eigen vervoer. Bij de keuze tussen groepsreis of zelf regelen kiest ruim tachtig procent voor zelf regelen. Bijna zeventig procent wil geen alles-inclusief-vakantie maar juist ter plekke alles zelf regelen. Bijna 600 respondenten (38,6%) vindt het inkomen niet toereikend om zo vaak op vakantie te gaan als men zou willen.

Lees ook:Helft Nederlanders maakt financiële voornemens aan begin van het jaar
Lees ook:Senioren zijn massaal online tijdens vakantie
Lees ook:Helft 75-plussers heeft geen internetaansluiting
Lees ook:Opa’s en oma’s missen discipline bij de kleinkinderen
Lees ook:Senioren gaan niet zonder tablet op vakantie!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>