Oefeningen om je hersenen te trainen

Uit onderzoek is gebleken dat de kans op de ziekte van Alzheimer kleiner is wanneer je je hersenen gedurende je hele leven veel stimuleert. Net zoals je spieren, is het dus belangrijk om je hersenen te trainen.  Hoogtijd om die grijze cellen aan het werk te zetten. Met een stevige wandeling doe je je hersenen al een plezier en op Goedgevoel.be zag ik nog meer tips je kunt gebruiken om je brein zo lang mogelijk jong te houden.

 

 

Blijf leren

Uit vele onderzoeken blijkt dat levenslang leren een positief effect heeft op je brein. Mensen die langer naar school gingen of op latere leeftijd nog wat leerstof proberen te verwerken, hebben een grotere cognitieve reserve. Hoewel die reserve een buffer is tegen ouderdomsverschijnselen en afname van cognitieve functies, blijft de kans op Alzheimer of andere hersenziektes reëel. Zo krijgen hoogopgeleiden Alzheimer vaak op een latere leeftijd, maar eenmaal de ziekte doorbreekt, zijn de gevolgen sneller zichtbaar.

Spelletjes
Kruiswoordraadsels en andere puzzels zijn ideale alternatieven om je mentale activiteit op peil te houden. Uit een onderzoek met 488 personen ouder dan 75 jaar blijken breinspelletjes ideaal om de achteruitgang in de hersenen te vertragen. Bij de testpersonen die iedere dag trouw cognitieve oefeningen deden, zoals lezen en schrijven, werd dementie met twee maand uitgesteld.

Gebruik je zintuigen

Wie bij een beleving meerdere zintuigen gebruikt, herinnert zich langer die gebeurtenis. Zo is het belangrijk om personen ook echt aan te raken en aandachtig naar hun stem te luisteren om ze op latere leeftijd nog te herinneren. Vooral het zicht en gehoor zijn belangrijke aandachtspunten.

Hou contact met vrienden

Volgens onderzoek blijven mensen die een brede vriendenkring of grote familie hebben langer jong. Mensen die vaak in contact met anderen komen, zouden beter voor zichzelf zorgen en minder stress ervaren. Bij elke aangename ontmoeting komen er trouwens gunstige neurohormonen vrij in ons lichaam ten gevolge van de emoties die ontstaan wanneer we een dierbare ontmoeten.

Stop met multitasken

Hoewel velen onder ons erg blij zijn om meerdere dingen tegelijk tot een goed einde te brengen, zou multitasken een negatieve invloed hebben op de hersenen. Zo zou het vooral op latere leeftijd moeilijk zijn om informatie op een snelle en effectieve manier te verwerken. Ook blijkt het moeilijk om gefocust te blijven omdat de hersenen het gewoon zijn om de aandacht over verschillende zaken tegelijk te verdelen.

Sport regelmatig

De hippocamus, een deel in het brein dat verantwoordelijk is voor de vorming van het langetermijngeheugen, krimpt het snelst wanneer we ouder worden. Toch kan deze afname gedeeltelijk stopgezet worden door regelmatig te bewegen. Vooral de verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen blijkt een positief effect te hebben omdat er zo ook meer zuurstof vrijkomt.

Eet gezond

Ook onze hersenen hebben heel wat noodzakelijke voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. Vooral omega-3 vetzuren, die je bijvoorbeeld in zalm, walnoten en sojabonen vindt, zijn daarbij erg belangrijk. Daarbovenop verbruikt ons brein ook heel wat energie waardoor we genoeg glucose moeten innemen. Deze energieleverancier is vooral terug te vinden in pasta en brood.

Lees ook:Geheugenstoornis of Alzheimer? Wandelen is goed!
Lees ook:Lezen en brieven schrijven voorkomt snelle veroudering brein
Lees ook:Minder dan zeven uur slaap maakt het brein sneller oud
Lees ook:‘Ik zie aan je ogen dat je Alzheimer hebt…’
Lees ook:Een dieet rijk aan proteïne doet Alzheimer versnellen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>