Limburg heeft meer mensen met overgewicht dan het landelijk gemiddelde

Schermafbeelding 2014-09-01 om 10.35.03Zou het komen door de Bourgondische inslag dat het in Limburg heftiger is dan elders in het land? Misschien wel, maar een verkeerd voedingspatroon en te weinig beweging, dat zijn de belangrijkste oorzaken voor het feit dat in Limburg meer mensen aan overgewicht lijden dan gemiddeld landelijk.  52 procent van de Limburgers heeft overgewicht (landelijk is dat 48 procent), bij ouderen is dit zelfs 61 procent. Van kinderen is 15 procent te dik (landelijk 11 procent). En dus trekt de provincie  1 miljoen euro uit om Limburgers te helpen met afvallen en gedragsverandering. Met deze aanpak wil de provincie bereiken dat in 2025 overgewicht in Limburg beneden het landelijk gemiddeld is gekomen. De provincie gaat initiatieven in onder meer wijken, scholen, bedrijven en sportclubs steunen om het ongezonde gedragspatroon van veel Limburgers te doorbreken. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld trapveldjes aanleggen om de jeugd de kans te geven zich meer te bewegen.

Huisartsen moeten weten welke initiatieven in de buurt bestaan om beweging te stimuleren, zodat ze dikke mensen daarheen kunnen verwijzen. Ook scholen en sportclubs kunnen veel doen aan overgewicht. En supermarkten kunnen snoep bij de kassa weghalen.
Het vrijdag in Maastricht gepresenteerde Aanvalsplan Overgewicht wil initiatieven in wijken, bedrijven en clubs helpen en kennis delen. Ook wil de provincie met de campagne voorkomen dat allerlei initiatieven steeds opnieuw het wiel moeten uitvinden en na een tijd een stille dood sterven. Van Dijk wil dat alle 33 Limburgse gemeenten serieus werk gaan maken van het bevorderen van een gezonde levensstijl.
De gevolgen van overgewicht kosten de samenleving miljarden, zei de gedeputeerde. Bovendien zorgt overgewicht voor een lagere kwaliteit van leven gedurende de laatste levensjaren, aldus Van Dijk, zelf huisarts van beroep. Limburg volgt met dit plan een initiatief in Drenthe. Ook in Gelderland wordt al aan een dergelijke campagne op provinciaal niveau gewerkt.

Lees ook:Historische kentekens gezocht uit Limburg
Lees ook:ROVL en Provincie Limburg starten campagne voor verkeersveiligheid senioren
Lees ook:Rijkste mensen in Bloemendaal, armste in…
Lees ook:Oplossing pensioencrisis Statenfractie 50PLUS Limburg vindt landelijk weerklank
Lees ook:Woningaanpassingen vrijwel nergens aan te vragen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Limburg heeft meer mensen met overgewicht dan het landelijk gemiddelde

  1. Marco Vusscher

    Reactie op uw blog:
    Verantwoordelijk ligt primair bij degene met overgewicht (ongezond eten en te weinig beweging)>
    Nu de motivatie om gewicht te verliezen.
    De financiële prikkel om af te vallen ligt voor een deel bij de zorgverzekeraars/ziektekostenverzekeraars.
    Door de mensen met geen of te weinig motivatie te weren uit de verzekering of het moeilijk maken om te verzekeren of kosten ziekte a.g.v. overgewicht niet te vergoeden. Ook de huisarts heeft hierin een primaire verantwoordelijkheid, geen medicijnen of dure behandelingen te verstrekken en niet doorverwijzen naar specialisten. Dit alles gaat ten kosten van de maatschappijk (de premie die we met z’n allen betalen (solidariteitsprincipe).

    Actieplan Provincie, samen met gemeenten en sportvereniging is water naar de zee dragen als aan de bovenstaande maatregelen volgens het principe: de veroorzaker betaald de kosten / schade) door ziektekostenverzekeraars niet wordt voldoen.

    http://50plus.blog.nl/algemeen/2014/09/01/limburg-heeft-meer-mensen-met-overgewicht-dan-het-landelijk-gemiddelde?utm_source=headliner.nl&utm_medium=link&utm_term=free&utm_content=textlink&utm_campaign=Headliner.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>