Zuiderzeemuseum op zoek naar werken Springer

1135-ff57f41e2e8da70cec8c00daedf08f10Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is op zoek naar werken van kunstschilder Cornelis Springer (1817-1891). Het museum hoopt daarmee van 12 december 2015 tot en met 27 maart 2016 een grote tentoonstelling over het werk van de bekende kunstenaar neer te zetten. Deze richt zich op de bezoeken van Springer aan de diverse Zuiderzeesteden zoals Amsterdam, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Makkum, Monnickendam, Edam, Naarden, Harderwijk, Elburg, Kampen en Hindeloopen.

 

 

Wie in het bezit is van schilderijen, aquarellen of tekeningen van deze steden kan contact opnemen met het Zuiderzeemuseum via [email protected] of 0228-351111. Ook documenten betreffende de schilder, zoals foto’s, brieven, schetsboeken of andere archivalia zijn van harte welkom. Alle reacties worden uiteraard strikt vertrouwelijk behandeld.

Springer woonde het grootste deel van zijn leven in Amsterdam, maar reisde het land rond om schetsen te maken voor zijn stadsgezichten. In de tentoonstelling wordt voor het eerst een gedetailleerd beeld geschetst van zijn verblijf in deze steden en de werken die hij er heeft gemaakt. Bij de presentatie verschijnt een uitgebreide monografie, geschreven door de kunsthistoricus Arnold Ligthart.

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland.

Lees ook:Leuk (met de kleinkids): Het Zuiderzeemuseum!
Lees ook:Gratis workshops volgen in het Zuiderzeemuseum
Lees ook:Paasplezier voor families in Zuiderzeemuseum
Lees ook:Educatief WOII programma in Zuiderzeemuseum
Lees ook:Landgeitenkeuring in het Zuiderzeemuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>