Een sherry’tje bij het koken, een wijntje bij het eten, een biertje na het tennissen… Het lijkt misschien dat het drinken van alcohol iets van ‘onze tijd’ is. Nou… echt niet dus: onze voorvaders consumeerden vermoedelijk al miljoenen jaren (!) alcohol. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. De conclusie haalt eerdere aannames onderuit; er werd altijd gedacht dat mensen pas negenduizend jaar alcohol consumeerden. De biologen van het Sante Fe College in Gainesville (Verenigde Staten) bekeken wanneer in de evolutie het enzym ADH4 opdook. Dat enzym is nodig om alcohol af te kunnen breken. Het blijkt dat de voorvaders van de mens al zeker tien miljoen jaar geleden het enzym in hun lichaam hadden.
Dat gaf een evolutionair voordeel. Zo’n 15 miljoen jaar geleden veranderde het klimaat drastisch, en daarmee ook de leefomgeving van onze voorvaders in Oost-Afrika. Als gevolg daarvan gingen zij meer fruit eten dat op de grond was gevallen, in plaats van fruit dat zij uit bomen plukten. Gevallen fruit bevat meer ethanol – een alcoholsoort – en dankzij het enzym kon dat worden afgebroken na consumptie. Andere diersoorten konden dat niet.
Lees ook:Beste manier om een kiwi te schillen (video)
Lees ook:Minder kans op dikkedarmkanker door groente en fruit te eten
Lees ook:Hoe ouder we worden, hoe erger de kater!
Lees ook:We eten het liefst groenten van het seizoen – wel zo goedkoop
Lees ook:Fruit eten….. is dat ‘s avonds wel zo gezond?