Nederlandse Bijbels door de eeuwen heen
 – Grote Bijbelexpositie in Museum Elburg

Van zaterdag 4 juli t/m 26 september 2015 is de oudste Nederlandse Bijbel uit 1477, de zogenoemde Delftse Bijbel, te zien in Elburg in de tentoonstelling Het Boek der Boeken – Nederlandse Bijbels door de eeuwen heen.  De eerste gedrukte Bijbel in de Nederlandse taal, waarvan wereldwijd nog vijftig exemplaren bekend zijn, is speciaal voor deze tentoonstelling in bruikleen verkregen van het Nederlands Bijbelgenootschap uit Haarlem. De expositie bestaat verder uit zo’n 150 bijzondere Bijbeluitgaven waaronder zeer oude, zeldzame Bijbels afkomstig uit twee particuliere collecties.

Directeur Anne-Marie van Hout van Museum Elburg is verguld met zoveel fraaie, vaak unieke objecten: ‘Door samenwerking met het Historisch museum in Ede en het Nederlands Bijbelgenootschap is nu in Elburg echt iets bijzonders te zien.  Zo wordt de allereerste Statenbijbel uit 1637 tentoongesteld in de kapel van het Agnietenklooster waarin ons museum is gehuisvest. In deze historische entourage komt de expositie prachtig tot zijn recht.  Zelf vind ik het Staphorster Bijbeltje met zilveren beslag en ketting uit 1771 echt schitterend, dat alleen al is een bezoek meer dan waard.’

Bijbels en Psalmen
Voor deze expositie wordt dankbaar gebruik gemaakt van de privécollecties van Otto van Middendorp en Henk de Korte, beiden afkomstig uit Ede. Onder meer de rijk geïllustreerde Liesvelt- en Vorstermanbijbels uit de periode kort na de Reformatie zijn te bezichtigen. Een speciale plaats in de tentoonstelling is ingeruimd voor Psalmberijmingen. Het drukken en uitgeven van de psalmberijmingen in het Nederlands begint in 1540 met enkele uitgaven van de zogenaamde Souterliedekens (souter betekent psalter of psalm). Op de tentoonstelling is een uniek exemplaar te zien van een druk uit 1557. Het museum toont zeldzame exemplaren van Marnix van Sint Aldegonde (de waarschijnlijke dichter van het Wilhelmus) en de psalmen van Pieter Datheen.  De enige psalmenvertaling  die in Elburg werd uitgegeven, Tot Lof van God, ontbreekt natuurlijk niet.

Prent- en kinderbijbels
De prentbijbels vormen een ander onderdeel van de tentoonstelling. Zij bevatten niet de hele tekst van de Bijbel, maar bestaan uit Bijbelprenten met een onderschrift of een Bijbelverhaal in proza en/of poëzie. Verder zijn de afbeeldingen van Rembrandt, die een Bijbelverhaal uitbeelden, zeer bekend. Hiervan zijn enkele zeldzame etsen op de expositie te zien. Ook de kinder- en jeugdbijbels krijgen aparte aandacht. De eerste uitgaven treffen we al aan in de 17e eeuw.
Fraaie banden en curiosa
Een aparte ruimte is ingericht voor de fraaie banden. Deze bestaan veelal uit opvallende kerkboekjes met goud- en zilverbeslag, maar er zijn ook prachtige banden met gouddruk en bijzondere bestempeling te zien. Bijvoorbeeld een huwelijksbijbel met zilveren sloten, randen en wapenschild, en een uniek bijbeltje met gouden beslag en randversiering.

Activiteiten
Rond de tentoonstelling is een uitgebreid programma aan activiteiten opgezet met lezingen, een Bijbeltaxatie, een Bijbelquiz voor zowel kinderen als volwassenen en een workshop boekbinden. Bovendien is er in het kader van deze expositie een prachtig boek uitgegeven die te verkrijgen is aan de balie van Museum Elburg.
De tentoonstelling Het Boek der Boeken – Nederlandse Bijbels door de eeuwen heen is te zien in Museum Elburg van 4 juli t/m 26 september 2015.

Lees ook:Expositie “Vol van klanken” museum Elburg
Lees ook:Terracottasoldaten doen het goed
Lees ook:Creatief kleuren met Bijbelteksten
Lees ook:Wat je van ver haalt………..
Lees ook:De Bijbel in Gewone Taal is klaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>