Berdien Stenberg over gevecht tegen borstkanker in “Hallo allemaal, m’n moeder die is kaal”

Berdien Stenberg, over de hele wereld bekend als fluitiste. In de jaren 80 en 90 maakte zij furore, scoorde met diverse internationale hits en haalde meer dan 25 gouden en platina platen binnen en verkocht zij enkele miljoenen platen.

Onlangs debuteerde zij met haar roman “Hallo allemaal, mijn moeder die is kaal ” waarin ze openhartig terugblikt op haar strijd tegen borstkanker.
Als de dag van gisteren herinnert Berdien Stenberg zich het moment in 2008 dat zij een knobbeltje in haar linkerborst ontdekte. Na de diagnose borstkanker volgden chemotherapie, een operatie en 33 bestralingen. De dwarsfluitiste, op dat moment CDA-raadslid in Almere, deed er alles aan om haar ziekte buiten de publiciteit te houden en bleef doorwerken.

 Dat deed ze vooral om haar toen 6-jarige zoontje Floris niet onnodig bang te maken voor het op dat moment onvoorspelbare verloop van haar aandoening. ‘Ik wilde hem op die jonge leeftijd niet belasten met zoiets ernstigs als de dood. En voorkomen dat mijn ziekte via het schoolplein zou uitlekken.’

Op zijn 7de verjaardag, toen de door chemotherapie kaal geworden Berdien even zonder pruik lag te rusten, ontdekte hij dat zijn moeder geen haar meer had. ‘Hallo allemaal, mijn moeder die is kaal,’ riep Floris tegen de feestgasten.

 Deze uitspraak van Berdiens zoontje is de titel geworden van haar debuutroman.

Tijdens de behandelingen komen steeds scherper de herinneringen boven aan de dood, drie jaar eerder, van haar vriendin Elisa aan kanker. De zieke Elisa zoekt haar heil in alternatieve geneeswijzen en wordt ondertussen door Berdien en haar vriendinnen een jaar lang verzorgd. Pas achteraf, als haar eigen kanker bijna bezworen is, kan ze de bizarre omstandigheden rondom Elisa’s dood ontrafelen.

Volgende maand maakt ze haar comeback als muzikant. Vanaf 7 maart toert ze door het land met haar show Fluitend door het leven.

 

 

Lees ook:Oudste kraamvrouw ooit overleden
Lees ook:Raar verhaal: 24 jaar om te bewijzen dat je leeft
Lees ook:66-jarige zakenvrouw bevallen!
Lees ook:Man bewaart dode vrouw 12 jaar in doos…
Lees ook:Will van Kralingen (61) overleden aan borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>