We moeten voldoende vitamine D binnen krijgen

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Vitamine D komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen erg weinig vitamine D. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld paling, zalm en makreel). Deze bevatten iets meer vitamine D. In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd. 

 

De mens heeft vitamine D nodig voor een gezonde opbouw van de botten. Bekend is dat ouderen weinig buiten komen, dus een gebrek aan vitamine D hebben. En dan hebben we het hier voornamelijk over ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen.  Ook mensen met een donkere huid kunnen een tekort aan vitamine D hebben.

De overheid zou moeten overwegen om bijvoorbeeld melkproducten en olie te verrijken met vitamine D. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

Voorlichting over gezond eten, voedingssupplementen en meer buitenlucht helpen niet altijd, stelt de Gezondheidsraad. Vandaar de oproep om aan voeding kunstmatig vitamine D toe te voegen.

Vraag advies aan je huisarts, want teveel vitamine D is niet goed!

Lees ook:Ouderen moeten extra vitamine D nemen
Lees ook:Feiten & fabels over vitamine D
Lees ook:Oesterzwammen boordevol vitamine D (recept)
Lees ook:Meer vitamine D in ons lichaam vermindert kans op dikkedarmkanker
Lees ook:Loop jij risico op een vitamine D-tekort? Doe de test!

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “We moeten voldoende vitamine D binnen krijgen

  1. Kika

    Nog even en we kunnen helemaal geen on-gemanipuleerd voedsel meer kopen in een gewone winkel en is het bewust gezond eten alleen nog mogelijk voor mensen die zich biologische voeding kunnen veroorloven. En ook dat zou door de invoering van de Codex Alimentarius binnenkort wel eens afgelopen kunnen zijn. Melk is trouwens voor volwassenen zowiezo ongezond. Het onttrekt juist calcium aan je botten. Zie ook http://mens-en-gezondheid.infoyo.nl/gezonde-voeding/7715-melk-de-witte-sloper.html

      /   Reply  / 
  2. Sebastiaan

    Lectori salutem, het lijkt me dan ook veel beter om het aan de eigen verantwoordelijkheid van een ieder over te laten om een vitaminepil te slikken. Als vegetarier weet ik dat overal maar van alles door heen gemengd wordt wat je dus niet in je eten wil hebben. Die vitamine D zal ook wel uit dode vissen komen.
    Groeten, Sebastiaan

      /   Reply  / 
  3. Bewust

    lees ook het boek’

    “Nieuw licht op vitaminen D en chronische ziekten”
    “Het goudenboekje voor het hart”
    “Het gouden boekje voor de gezondheid”
    “van dr Gert Schuitemaker

    Vitaminen D is samen met Ubiquinol(Q10) en mafgbnesium ook belangrijk voor het hart,

    tekort krijg je ook door de vele medicatie en suiker, wat overal in zit.

    -Kokosolieplein.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>