Vet op je kont is gezond!!

Alleen het vet op de kont in dit geval, niet dat je denkt: ha lekker, vet kan geen kwaad. Overgewicht is en blijft natuurlijk geen goede zaak voor de gezondheid. Maar er zijn uitzonderingen, zo meldt de Sunday Telegraph. Want er zijn vormen van vet die de mens beschermen tegen de steeds vaker voorkomende diabetes type 2. En dat blijkt het geval met een dik achterwerk…Dat is goed nieuwe voor de talrijke mensen die niet gelukkig zijn met de omvang van hun zitvlak. Nieuw onderzoek geeft namelijk aan dat vet dat zich ophoopt rond de heupen of op het zitvlak enige bescherming kunnen bieden tegen suikerziekte.

Dit in tegenstelling tot visceraal vet dat zich ophoopt rond de maag en buik, en dat juist de kans op ziektes als diabetes en op hartaandoeningen vergroot. Mensen met een peervormig lichaam, waarbij het vet zich vooral op de heupen en het achterwerk vastzet, zijn volgens vorsers aan Harvard medical School juist minder kwetsbaar voor diabetes type 2. En dat zou komen omdat dit vet vlak onder de huid zit, waardoor het gevoeliger is voor insuline, het hormoon dat ons bloedsuikerniveau regelt.

Dokter Ronald Kahn, die het onderzoek leidde waarvan de resultaten nu zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism, experimenteerde door de twee soorten vet in het lichaam van muizen te verwisselen. “Het verrassende resultaat is dat het niet gaat om de plaats waar het vet zit, maar wel om het soort vet. Want dat buikvet negatief is, werd daardoor slechts bevestigd. Maar opvallend was de gunstige uitwerking van het vet op achterwerk en heupen. De proefdieren die meer van dat vet hebben, vermagerden en vertoonden een betere gevoeligheid voor insuline”.

Lees ook:Een grote kont is gezond
Lees ook:Belangrijke stap richting diabetes-vaccin
Lees ook:Diabetesweek in de apotheek van 14 t/m 19 november
Lees ook:HYPOinzicht.nl vergroot kennis diabetespatiënten over hypo’s en insuline
Lees ook:Lekker middel tegen ouderdomsdiabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>