Onderzoek naar darmkanker bij alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar

Het zit er binnen enkele jaren aan te komen dat alle ouderen in Nederland tussen de 55 en 75 jaar  elke twee jaar standaard moeten worden gecontroleerd op darmkanker. De Gezondheidsraad heeft dat dinsdag geadviseerd aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Invoering van zo’n bevolkingsonderzoek kan jaarlijks 1400 mensen het leven redden. Die sterftereductie is haalbaar als 60 procent van de doelgroep meedoet aan het onderzoek.Darmkanker is bij vrouwen na borstkanker de belangrijkste kanker. Bij mannen komen alleen prostaat- en longkanker vaker voor. Ongeveer 1 op de 16 à 20 mensen in Nederland krijgt ooit te horen dat hij darmkanker heeft. De kans om darmkanker te overleven is groot als deze vroeg wordt ontdekt.

Gekozen wordt door de Gezondheidsraad voor een aanpak in twee fases. Eerst een test op bloed in de ontlasting, bij een alarmerende uitslag gevolgd door een kijkonderzoek in de hele dikke darm.

De bedoeling is dat we eerst een potje (hopelijk zit er een spateltje bij…..) krijgen thuisgestuurd waar wat ontlasting in kan worden gedaan. Dit kan per post naar een lab waar de ontlasting op bloed wordt onderzocht.

Lees ook:RIVM start met proef darmkankertest
Lees ook:Bevolkingsonderzoek darmkanker van start
Lees ook:Landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker
Lees ook:Resultaten bevolkingsonderzoek darmkanker schokkend
Lees ook:Medische zelftests? Lekker laten liggen!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Onderzoek naar darmkanker bij alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar

  1. janvanloon

    Waarom worden
    voor het onderzoek bepaalde jaren zoals b.v. 1942 overgslagen, die valt toch ook tussen de 55 en 75 jaar?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>