Buikvet verhoogt kans op depressie bij ouderen

Uit onderzoek blijkt dat ouderen met depressieve klachten meer buikvet ontwikkelen dan niet-depressieve ouderen. Ook blijkt dat oudere personen met veel buikvet meer risico hebben op het ontwikkelen van depressieve klachten. De onderzoekster Nicole Vogelzangs vond een sterke verwevenheid tussen depressieve klachten en risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Vogelzangs stelde vast dat ouderen die zowel depressieve klachten als metabole ontregelingen hebben, slechter lijken te herstellen van depressieve klachten.

Metabole ontregelingen zijn een verzameling risicofactoren voor hart- en vaatziekten die vaak samen voorkomen. De verwevenheid zou wijzen op een vicieuze cyclus. “Cortisol, een stresshormoon, speelt vermoedelijk een rol in de samenhang tussen depressie en het metaboolsyndroom”, zegt Vogelsangs. Ze pleit ervoor alert te zijn voor metabole ontregelingen bij depressieve patiënten.

Bron: HLN

Lees ook:Roken is slecht voor je gehoor
Lees ook:Vrouwen met hoger risico op hart- en vaatziekten na zwangerschap te identificeren
Lees ook:Heren: pas op uw buik(je)!
Lees ook:Snurken geeft groter risico op afwijkinegn kransslagader
Lees ook:Vroege overgang verhoogt kans op botontkalking

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>