Overgangsklachten worden makkelijk verward met hartklachten

Ga er in je overgangsperiode niet altijd automatisch vanuit dat je klachten daarmee te maken hebben; het kan ook zijn dat je het aan je hart hebt. Symptomen van hart- en vaatziekten en overgangsklachten bij vrouwen worden namelijk vaak verward. De kans om hart- en vaatziekten te krijgen voor vrouwen na de overgang is 36 procent groter dan ervoor. Dit weet maar 40 procent van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van de Hartstichting. Wees alert dus!

Na de overgang hebben vrouwen vaker een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Een gezonde leefstijl is dan ook na de overgang nog belangrijker. Hartklachten zijn vaak moeilijk te onderscheiden en kunnen op typische overgangsklachten lijken. Symptomen van hartklachten zijn abnormale moeheid, zweten, kortademigheid, misselijkheid en slecht slapen. Veel vrouwen met deze klachten gaan niet naar de huisarts. Dr. Angela Maas, cardioloog van de Isala Klinieken in Zwolle: “Het gevolg is dat deze vrouwen te laat en onvoldoende behandeld worden en dat onnodig veel vrouwen aan de gevolgen van een hartinfarct of beroerte overlijden. En dat terwijl de herstelkansen van vrouwen, mits goed behandeld, net zo groot zijn als die van mannen.” De Hartstichting pleit dan ook voor meer aandacht en meer wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen en is daarom gestart met de campagne ‘We hebben je hart nodig’.

Bron: nu.nl

Lees ook:Vroege overgang verhoogt kans op botontkalking
Lees ook:Helft vrouwen in overgang heeft verhoogd cholesterol, wist u dat?
Lees ook:Dress Red Day vandaag…. draag rood!
Lees ook:Grotere kans op hartziekten en een beroerte bij vervroegde overgang
Lees ook:Last van PMS? Dan ook ergere overgangsklachten…

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Overgangsklachten worden makkelijk verward met hartklachten

  1. J. Baars

    Ik heb veel over de overgang gelezen maar nergens kan ik informatie vinden van vrouwen zoals ik die al 20 jaar veel last hebben van opvliegers die volgens de huisars momentel niet bij de overgang horen.Ik heb 30 opvliegers per dag en wordt daar gek van. Vooral ‘s nacht is een probleem, Wie help mij er van af?

      /   Reply  / 
    1. Hans

      hallo

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>